Българите умират най-млади сред жителите на страните от ЕС. Продължителността на живота в България е средно 75 години, при 81 години общо за страните от ЕС, обявиха от Европейската статистическа служба Евростат. По-внимателен анализ на данните показва, че продължителността на живота е свързана с парите, добрата храна и качеството на здравеопазването. Дълголетието зависи и от това колко спокоен живот води човек, пише "Труд". 

Най-близо до нас сред страните от ЕС е Румъния, където средната продължителност на живота е 79,2 години. Именно Румъния е най-близо до нас и по доходи на населението. Под 80 години живеят само още в две страни от ЕС - Унгария (79,6 г.) и Латвия (79,7 г.).

Страните от ЕС с най-голяма продължителност на живота са Испания (83,5 години), Италия (83,4 години), Франция и Кипър (и двете по 82,9 години). На следващите места са Швеция (82,6 г.), Малта (82,5 г.) и Люксембург (82,3 г.).

Ако обаче погледнем не само държавите от ЕС, а всички страни в Европа, се оказва, че на първо място по продължителен живот е Швейцария (83,8 г.). А в челните позиции влизат и Лихтенщайн (83,1 г.), Исландия (82,9 г.) и Норвегия (82,8 г.). Това са държави с висок жизнен стандарт - хората имат високи доходи и спокойствие в работата си, а могат да разчитат и на добро здравеопазване.

Данните на Евростат показват продължителността на живота не само в отделните страни, но и в различните региони на всяка държава. В България най-зле са в Северозападния район, където средната продължителност на живота е 73,6 години. А най-добре са в Югозападния район, в който влиза и София, със 75,9 години. София се отличава най-много от останалите населени места в страната с по-високи заплати и по-добър достъп до лекарска помощ. Явно това оказва влияние върху дълголетието.

В ЕС 10-те региона с най-голяма очаквана продължителност на живота се намират в Испания и Франция. Испанската столица Мадрид има най-висока продължителност на живота на жените (88,1 години), като в първите 10 региона от ЕС с най-много дълголетници влизат още шест испански и три френски региона. Най-високи нива на продължителност на живота има в районите, преминаващи от Северна Испания през голяма част от Западна и Южна Франция, северните и централните части на Италия, както и в северозападната гръцка област Ипирос. Някои от най-високите нива на продължителност на живота при мъжете са в Северна и Централна Италия - 82,7 години в Провинция Автонома ди Тренто.

Данните на Евростат показват, че човек на 65-годишна възраст, живеещ в Мадрид, може да очаква да живее средно още 20,5 години, докато негов връстник в Париж може да очаква още 19,5 години. Същевременно един жител на Видин на 65 г. се очаква да живее само още 8,6 г.
В Германия средната продължителност на живота е 81 г. - точно колкото е средното ниво за ЕС. Това означава, че ако един българин и един германец се пенсионират на една и съща възраст, германецът ще получава пенсията си 6 години по-дълго време, въпреки че трудовият им стаж е един и същ.
 

Разлика по полове

Жените имат 5,5 години повече от мъжете

Жените разполагат с 5,5 години повече от мъжете. Продължителността на живота на жените в ЕС е средно 83,7 г., а на мъжете е 78,2 г., показват данните на Евростат. В България жените живеят средно по 78,6 г., а мъжете само 71,5 г. Това означава, че след като възрастта за пенсиониране на мъжете и жените в България се изравни, жените ще получават пенсията си със 7,1 години по-дълго време.

В страните от Европа най-висока е продължителността на живота на жените в Испания (86,3 години), Франция (85,9 г.), Швейцария (85,7 г.), Италия (85,6 г.) и Лихтенщайн (85,5 г.). Мъжете живеят най-дълго в Швейцария (83,8 г.), Испания (83,5 г.), Италия (83,4 г.) и Лихтенщайн (83,1 г.).

В България има 279 столетници

Най-много са в София

 


 

В България има 279 столетници, показват данните на Националния статистически институт. А хората в страната, които са на над 65 годишна възраст, са малко повече от 1,5 млн.

На 1 октомври е Международният ден на възрастните хора. А най-много хора, които имат повод да празнуват, има в София. В столицата има както най-много хора над 65 г., така и най-много столетници, които са 69 души. Именно в София има най-много болници, а и пенсиите са по-високи, защото заплатите на хората са по-големи. На следващите места по столетници са Пловдив (29 души над 100 г.), Варна (18), София-област (13), и областите Бургас, Стара Загора, Кърджали и Хасково (по 12 души).

Мария Белчева от старозагорското село Дълбоки навърши на 26 юли 101 години, а родът є е един от най-дълголетните.


Столетниците не пият хапчета, но се трудят здраво

 

“Труд” потърси столетници от всички краища на България, за да споделят формулата си за дълъг живот. Добра храна, добра компания, много работа и умерено количество алкохол са най-честите препоръки на дълголетниците. Фатме Фейзулова, която отпразнува 100-годишен юбилей през м. май т. г. в шуменското село Чернооково, никога не е прекалявала с храната, но винаги е имала айрян на трапезата си, както и салата, подправена с оцет. До преди 2 години е копаела в градината, а сега плете, за да не стоят ръцете є без работа. Бившият морски капитан от Варна Димитър Спасов (104 г.) не пие лекарства и ходи без бастун, не спазва диети. Яде и пие всичко, но умерено. Мария Белчева (101 г.) от старозагорското село Дълбоки цял живот е работила на полето и е консумирала само собствено производство храна. Не е пазила диети, дори обича да си хапва мазничко.

Ако човек иска да живее дълго, трябва да е добър и да уважава другите, казва пък Иван Куркутлиев (100 г.) от суворовското село Чернево.

Истински бум на столетници има към момента в област Пловдив. Хората, достигнали завидните 100 години живот в региона са 29. По този показател, областта е на второ място в страната, сочи статистиката.
Близки на столетницата Рада Георгиева споделят, че основно правило на бабата за здраве е да пийва по една глътка домашна ракия сутрин на гладно, а душата и тялото да не се лишават от нищо.