Българите пушат най-много от целия Европейски съюз, сочат данни от Евростат. Близо всеки трети у нас – 28.7%, пуши цигари всеки ден, а директно след нас е Гърция, където едва всеки пети не е отказал вредния навик. Най-малко в ЕС „дърпат“ шведите, където едва 6.4% от хората признават, че пушат ежедневно. Данните са от 2019 г., пише Флагман бг

Усреднено за целия Съюз, процентът на хората, които продължават да използват тютюн ежедневно е 18.4.  Става въпрос за възрастовите групи от 15 г. нагоре.

А дали пушенето като цяло намалява в Европа? По-скоро не. По данни на Евростат, при последното проучване през 2014 г. показателят е бил на 19%. Реално преди пандемията се е забелязвала тенденция на спад в повечето страни от ЕС, макар България да не е една от тях.

В периода 2014-2019 г. тук процентът на пушачите се е увеличил с 1.4%, но все пак не сме на дъното и на този списък, тъй като в Германия ръстът е с близо 7%.

Предстои да стане ясно как се е отразила пандемията на този показател, но едва ли ще има огромна разлика в положителна посока.

По-скоро очакванията са заради стреса от първоначалните месеци на локдауни през 2020 г., броят на пушачите, особено у нас, да е скочил още по-нагоре.

По време политическите затваряния на хората и бизнеси преди повече от две години, се повишиха редица други неприятни показатели, като броят на самоубийствата, употребата на наркотици, затлъстяването и съответно рискът от сърдечни проблеми.

За последното във Великобритания вече дори имат име – Постпандемичено стресово разстройство, което, по думите на експерти, щяло да доведе до значителен ръст в смъртността именно от инфаркти.