Тенденцията, наречена фалшиви новини (fake news), е пропагандното оръжие за манипулиране на обществото, изобретено от медийните пипала на магната Джордж Сорос и употребявано в угода на интересите му по цял свят. Стартираме кампания, в която изобличаваме фалшивите новини, които слугите на Сорос у нас и по света публикуват с цел обслужване на конкретни олигархични интереси, пише "Монитор".

Фабриката за фалшиви новини на Иво Прокопиев, която обслужва интересите на олигархията у нас, избълва нова акция срещу Темида. В операцията „Бръмбар“, активно участие взе и шефът на СГС Калоян Топалов, който сутринта във вторник ни в клин, ни в ръкав публикува на страницата на съда документ, озаглавен „доклад за дейността на отдела „Защита на класифицираната информация“ в СГС за 2015 г. и 2016 г.“. Анализът не е изготвен от някоя друга институция, която има право да следи дейността, свързана с разрешаването на СРС-та, а от хора на Топалов – зам.-председателите на съда Даниела Борисова и Мина Мумджиева. 68-те страници доклад веднага бяха раздуха от медиите от фабриката за фалшиви новини с гръмки заглавия, в които се говори за чудовищни нарушения на закона, свързани с подслушването у нас. Цифрите от анализа на Топалов бяха раздухани като абсолютно достоверна информация, без да се обясни на широката публика, че по принцип не е работа на съда да си прави такива самооценки. Всъщност на специален брифинг часове по-късно самият Топалов призна, че съда му вече е проверяван от Бюрото за контрол на СРС-тата и от прокуратурата. Тези анализи обаче не са излизали в публичното пространство, но най-вероятно съдържат не много лицеприятни за Топлаов и аверите му данни. Затова грантаджиите в тоги решават да действат превантивно и сами публикуват доклад, в който обаче се пробват да се изкарат светци.

Манипулацията в данните ясно се вижда при статистиката, която и фабриката за фалшиви новини вади от доклада на Топлалов. Според сухо поднесените цифри от над 6000 разрешения за СРС-та за година, издадени през 2010 г., през 2016 г., те са паднали до 147. В анализа се посочва, че в този период исканията са намалели също до 312 за година, но без да се посочва причини за това. А те се коренят в поправка в закона, с която преди няколко години делата срещу организираната престъпност у нас бяха преместени в спецсъда и исканията за СРС-та по дела срещу мафията вече не се гледат от СГС, а от спецмагистратите.

Изказването на полуистини обаче е стар приом на фабриката за фалшиви новини, която за пореден път пробва да атакува съдебната власт у нас, в опит тя да бъде овладяна от олигархията, на която фабриката слугува.