Фалшиви сертификати, удостоверяващи отрицателен резултат от PCR тест за COVID-19, се появиха отново на пазара. За това алармираха редица от големите акредитирани лаборатории в гр. София.
 

Порочната практика бе типична за летния сезон, когато документи с невярно съдържание от PCR тестове бяха засечени на границата Кулата.  След установената злоупотреба тогава гръцките власти взеха решение да се признават тестове само от лицензирани лаборатории на Балканите. Сега обаче практиката отново е актуална, а заради покачващия се брой положителни резултати всеки ден „услугата“ явно е още по-търсена от искащите да минат границите на държави, изискващи отрицателен резултат и документ за това.
 
От една от най-големите официално акредитирани у нас Лаборатории за извършване на тестове за коронавирус и потвърждаване на резултати с валидност и извън страната „Софиямед“, коментираха, че за да е официален документът, той винаги е на хартия и съдържа мокър печат на лечебното заведение и към него винаги се прикрепя касовата бележка. Всяка една проба е с уникален номер, a всеки резултат може да се провери онлайн с уникален потребителски номер и парола. По този начин всеки орган, който иска да провери истинността на документа, може да го направи, след като тестваният с PCR човек му го предостави за справка.