Готвим актуализация на бюджета на София за 2020 г. Инвестиционната програма на столицата няма да бъде спирана, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова във Facebook.

Ще продължат стратегическите за града проекти - строителството на метрото, изграждане на вътрешни рингове и връзки с околовръстния път на София, управление на отпадъците, строителство на нови детски градини и изграждане на центъра съвременно изкуство за свободните артисти. 


Ще се довършат и изпълнят и спечелени европейски проекти, които гарантират сериозен обем от външни финансови средства, които инвестираме в града и бизнеса, уточнява кметът. 

Твърденията от последната седмица, че можем да спрем тези проекти и да пренасочим парите за нещо друго, са подвеждащи и неверни. Това означава загуба на гарантиран за София в момента финансов ресурс и изплащане на огромни по размер финансови санкции, обясява Фандъкова. 

Готов е първият пакет от мерки, с които да бъде подпомогнат малкия и среден бизнес в София, който е най-силно засегнат от ограниченията в борбата с коронавируса. Това включва данъчен пакет, пакет с административни услуги; преразглеждане на всички финансови инструменти на общината с цел подкрепа на повече представители на свободните професии; мерки за подкрепа на особено засегнатите сектори в икономиката на София.

Въведените ограничения се отразяват изключително тежко върху планираните приходи и засягат стратегически за общината дейности: градския транспорт, чистотата, здравеопазването и социалните дейности. 

19 млн. лв. по-малко са събраните местни данъци и такси само за март. Най-сериозно е намалението при такса смет – 14 млн. лв. по-малко и 7,5 млн. лв. по-малко от данъка върху недвижимите имоти спрямо март миналата година. Има повишение при някои по-малки данъци, в това число, на данъка за възмездно придобиване – с 1,7 млн. лв. повече. 

Загубите в транспорта за март са 6 млн. лв. по-малко приходи, събрани от Центъра за градска мобилност – основно от намалената в пъти продажба на билети и карти и затворените „синя“ и „зелена“ зона.

6,5 млн. лв. са загубите за трите общински транспортни дружества – „Метрополитен“, „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“.

Подготвя се и справка за загубите в общинските болници и ДКЦ-а.