От 1 април заплатата на водачите в столичния градски транспорт ще стане 1150 лева. Това каза на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от „Фокус“.

„Финансовата оценка на тази мярка е 5,3 млн. лева допълнително от бюджета на Столична община“, обясни тя.

„Предлаганото увеличение ще доведе до следната структура - основна заплата за водачите от 1150 лева, средна брутна заплата, без извънреден труд, от над 1800 лева“, посочи кметът.

„От 1 април предлагам единственото изпълнимо решение - изравняване на доходите в двете дружества в „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт““, обяви Йорданка Фандъкова. Тя поясни, че предлага да има и 100 лева бонус за добре свършена работа, както и 10% увеличение на заплатите и в двете дружества. Кметът припомни, че вече е поела ангажимент за изграждане на още тоалетни, както и да вземат мерки за допълнителна сигурност на водачите. „Исканията на водачите се използват политически и се злоупотребява с тях. Това е безотговорно към водачите и към гражданите на София“, изтъкна Фандъкова.

„Надявам се да спре безотговорното отношение на колегите от БСП, които продължават да подстрекават работещите в дружествата. Това го зная от самите шофьори“, коментира столичният кмет.

„Популизмът е вреден. Той не цели да подобри условията на труд, а политически дивиденти“, каза още Йорданка Фандъкова.

Припомняме, че шофьорите в столичния градски транспорт апелираха за тежките условия на труд, в които работят, както и за извънредния труд, който им се налага да полагат заради липсата на кадри. Темата беше дискутирана в Комисията по транспорт в Столичния общински съвет на 27 февруари. Синдикатите обсъдиха с общинските съветници проблемите на шофьорите, тогава беше обявено, че заплатите им ще бъдат вдигнати с 10%. КНСБ настоя да бъде спрян нощният градски транспорт. Очаква се Комисията по транспорт да представи решения за проблемите на шофьорите.

Кметът Йорданка Фандъкова възложи да се реконструира общежитие на столичния автотранспорт за хора, които не са от София, но искат да работят в градския транспорт. На 5 март в отворено писмо водачите поканиха кмета Фандъкова да присъства на заседанието на транспортната комисия към СОС на 13 март, за да чуе от тях, а не от синдикатите какво смятат за приоритетно при решаването на проблемите им. Шофьорите изразиха разочарование, че на 27 февруари е проведена среща само със синдикатите, на която те не са били поканени. Водачите заявиха, че не одобряват работата на синдикатите и не припознават интересите си като техни.