Решение за компенсиране на разликата между увеличаващата се цената на природния газ и регулираната цената на топлинната енергия на „Топлофикация София“, обсъдихме на първата съвместна среща, по мое искане с министъра на финансите г-н Валери Белчев и министъра на енергетиката г-н Андрей Живков. Това съобщи в профила си във Фейсбук кметът на Столична община Йорданка Фандъкова.

"Големият скок на цената на природния газ в последните месеци създава огромен дисбаланс между цената, на която „Топлофикация София“ купува и цената, на която продава топлинната енергия на своите потребители. Затова се нуждаем от обединени усилия и ясен механизъм, който да стабилизират енергийната система, без това да се отрази на крайните потребители.

Определената от КЕВР цена на природния газ в цената на топлинната енергия за потребители е 47,11 лв., а цената, на която „Топлофикация София“ купува природния газ в последните месеци постоянно се вдига. През септември тя беше 69,40 лв., а за октомври е вече 94,54 лв. Очакваният преразход от разликата в цените само са месец октомври е над 30 млн. лв.

Обсъждаме различни вариант за осигуряването на финансов ресурс, който да компенсира тази разлика. Това е и решението на Столичния общински съвет, в което всички политически сили се обединиха за сформирането на работен екип между общината и ресорните министерства за намиране на механизъм за компенсация.

По време на срещата получих уверението на министър Живков, че общинските дружества „Столичен електротранспорт“ ЕАД и „Метрополитен“ ЕАД също ще бъдат компенсирани за резкия скок на цената на електрическата енергия, така както и бизнеса", написа още Йорданка Фандъкова.