Столична община въведе промени в движението в центъра на София, за да могат хилядите желаещи да се поклонят пред паметника на Васил Левски да го направят спокойно.

Всеки шофьор в София трябва да прочете тази новина

По традиция в София 19 февруари е датата, на която се отбелязва гибелта на Апостола на свободата, въпреки че вече е изяснено, че точната дата е 18 февруари (6 февруари по стар стил).

Едни от първите пристигнали за деня бяха организирани групи от ученици и детски градини от столични учебни заведения, видя репортер на БЛИЦ. Строени, със знамена и цветя в ръка, дечицата се поклониха пред Апостола, който ги гледаше строго от паметника на лобното си място.

Още от сутринта паметникът беше отрупан с цветя от ранобудни граждани. На почетен караул стоят представители на Националната гвардейска част, а полицаи от СДВР и служители на Столична община осигуряват реда при преминаването както на пешеходците, така и на превозните средства.

Сред подранилите представители на политиците беше група, водена от съпредседателя на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов, Ивайло Мирчев, Александър Симидчиев и Елисавета Белобрадова.

От 17:00 ч. в храма „Света София“ ще бъде отслужена архиерейска панихида в памет на йеродякон Игнатий – Васил Левски.

Кулминацията на отбелязването на 151-та годишнина от гибелта на Левски ще бъде в 18 ч. пред паметника, където ще има възпоменателна церемония. Очаква се на нея да присъстват президентът и вицепрезидентът Румен Радев и Илияна Йотова.

(Снимки: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ)

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук