Габърчета или колчета ще сменят ограничителите, станали известни като перки на акула, по столичната улица „Граф Игнатиев“. Двата нови вида разделители ще бъдат поставени следващата седмица и след това ще се вземе решение кой от вариантите остава за постоянно, пише в. Монитор.

До това решение стигна общинския експертен съвет по устройство на територията. Поставяне на ограничители, които да разделят пешеходците от трамвайното трасе е по искане на „Пътна полиция“. До подмяната на перките се стигна след като в рамките на няколко дни двама души пострадаха при спъване в тях.


Това ще е втората смяна на ограничителите по улицата.

Първите съоръжения бяха подменени през декември миналата година, заради големината им. От общината тогава се мотивираха, че заради размера им много хора ги използват за сядане. На заседанието на експертите е поискано от „Зелени системи“ да предложат и вариант за кашпи, които да бъдат обсъдени и като допълнителен маркиращ елемент. Относно другия детайл станал известен при ремонта на площад „Гарибалди“, а именно водната стена, кметът на града Йорданка Фандъкова съобщи, че ще бъде премахната, но не за сметка на общината.

„Процедурата трябва да се подготви, затова е сложена и оградата. Чух, че самата стена струва около 25 000 лв., премахването не вярвам да е скъпо, но така или иначе тези пари няма да бъдат от бюджета на общината“, категорична е Фандъкова и разкри, че е имало искане от възложителя в лицето на зам.-кмета по транспорт за промяна в цвета на стената, но такова съгласуване не е дадено. „Така че промяната от бял на черен камък не е разрешена от общината“, подчерта Фандъкова.

Междувременно стана ясно, че собственици на търговски обекти по централната улица ще заведат колективен иск към общината, заради дългия ремонт. Търговците обясняват, че наемите на обектите варират между 1000 и 2000 евро, а заради реконструкцията 70% от магазините са затворили. Зам.-кметът по транспорта на София Дончо Барбалов посочи, че искът е за сериозна сума, която няма как да бъде платена с еднолично решение на никого в общината. Той призна, че търговците имат право да се обърнат към съда.