Галин Митов - Синеокия, свидетелят срещу престъпната групировка на Пръчовете, се разкая пред "Труд", че се е доверил на държавата.

"Защитен свител срещу мафията? Може да има такова нещо, но не и в България", обяви той в късните часове в четвъртък, несдържайки разочарованието си.
Причината вместо да му предоставят охрана, за да спи спокойно през нощта, полицаите от РПУ в Мездра му предложили ...домашен арест плюс бронежилетка. Според него след като се оплакал в същия вестник, че е отписан и го водят за починал, при него дошъл прокурорът Евгени Диков. Диков ми каза, че държавата ще се погрижи да ми осигури охрана. Предложи ми да ме изнесат в чужбина. Аз казах, че не ща. На мен ми стига полицаи да ме пазят през нощта, за да мога да спя няколко часа спокойно, без да чакам да ме запалят - нещо, което вече ми се е случвало, както по рано ви казах, заявява Митов. Разбрахме се с прокурора Диков полицейска охрана от 18 часа вечерта до 6 часа сутринта. Може да ви се видя пълен глупак, ама след тая уговорка направо полетях. Викам си значи си имаме държава... Пред дома ми в Мездра застана полицай, поканиха ме на разговор в ДАНС.
В четвъртък сутринта прочетох в "Труд" какво казва за мен прокурорът от ВКП Марио Стоянов. Я го оставете тоя наркоман! 10 години е бил в същата банда, за която иска да приказва.
Оказах се голям глупак между 4 и 5 часа, ако се не лъжа, ми се обадиха от РПУ- Мездра да ида спешно! Отидох веднага -нали сме, ужким вече от една страна на барикадата . Вятър...
Посрещнаха ме началникът на на мездренското РПУ Даниел Вълчев, заместникът му и някакъв друг полицай. Като ги видях как ме гледат, протрезнях. Та в четвъртък вечерта Дидо Велчев и тия с него не ме гледат в очите и ми викат нещо такова: Ти нали искаше да си защитен свидетел . Заповядай сега - обличаш една бронежилетка, няма да я сваляш и през нощта, а ние те пазим по 24 часа. Няма да мърдаш от вкъщи освен сутрин и следобед по един час за покупки някакви. "Аз кипнах: "Не ща такава защита!" Ченгетата злорадстват. Ами като искаш откажи се. И аз се подписах под нещо такова: "Отказвам охрана, защото с такава охрана се нарушават конституционните права на свобода".
Аз наистина станах пишман. Свидетел срещу мафията ли?И кой ще ме пази? Ченгета от тая същата мафия ли?! Явно, че съм го прекалил с филмите и романите!Свидетел - може, ама не и в България.
Напускам си дома и заминавам някъде, дето никой не ме знае, заявява Галин Митов.
Да знам за недоволството на свидетеля Галин Митов, заявява прокурорът Евгени Диков. Тук трябва да се потърси Съветът за защита на свидетелите към правосъдното министерство. Проблемът при Митов е, че вече не може да бъде анонимен свидетел. Тъй като е дал показания пред съдия в присъствието на обвиняемите и адвокатите им. Ще говорим с началника на ОДП-Враца да му предложим охрана, така както той предпочита от 18 до 6 сутринта...Какво да се прави - по принцип е трудно на местна почва с местни кадри да се води борба срещу местни престъпни групировки. А в специалното звено на прокурорите в София работят едва 8 души  - кое по напред? Ще търсим решения някакви за този свидетел. /БЛИЦ