Няма да има обезщетение за нито едно домакинство, което остана без ток през миналия уикенд заради усложнената зимна обстановка. Това стана ясно от отговорите на трите електроразпределителни дружества в страната - Електрохолд, Енерго-Про и EVN, пише OFFNews. 

Според трите оператора причината да няма ток не е по тяхна вина. Някои, като Енерго-Про например, дори обвиниха държавните институции, местната власт и обществени организации "в натиск за изплащане на обезщетения".

От EVN пишат, че постоянно извършават дейности по "осигуряване на сигурно и качествено захранване" и спазват "установените технически норми и стандарти при работа по електроразпределителната мрежа и съоръжения".

За справяне с тежки зимни ситуации дружеството извършва подготовка още през лятото.

От EVN например, се подготвили за зимата, като извършили инспекции на съоръжения, подменили стълбове, прочистили просеки в планински райони, доставили техника и материали.

"Важно е да се има предвид, че при зимни аварии, особено в труднодостъпни планински райони, Електроразпределение Юг работи с допълнителен брой екипи по места, използва високопроходима техника, специална механизация като ATV и UTV, материали и т.н.", обясняват оттам. 

От EVN пишат още, че целта е електрозахранването по места да бъде възстановено в максимално кратки срокове. 

"Авариите често са в недостъпни планински местности, до които трябва да се пренасят на ръка бетонни стълбове, проводници, материали и т.н. – дейности, които се извършват при тежки зимни условия като снеговалеж, бурен вятър, обледяване и т.н.", допълват от дружеството. 

Според Електроразпределение Юг захранването е възстановено в кратки срокове. "Зимно предизвикателство беше обстановката основно в части от Стара планина – Котленския балкан, където малки села и махали бяха най-тежко засегнати от снеговете", посочват от EVN.

Неустойки се дължат в случаите, когато преустановяването на снабдяването с електрическа енергия е по вина на компанията. Това изключва причини като природни бедствия, каквото наблюдавахме през изминалите почивни дни, категорични са от дружеството, но все пак допълват, че всеки клиент има правото да претендира за причинени вреди.

Прави впечатление, че нито едно от електроразпределителните дружества не посочва колко от абонатите им са останали без ток и колко време е било нужно за отстраняване на авариите. Все още има места без ток.

Във Великотърновско и Русенско пети ден семейства стоят без ток. В санданското село Плоски ток е имало 12 часа за последните четири дни. В монтанските села са били на тъмно до повече от 120 часа. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук