Без ток са повече от половин милион домакинства в страната. Към 15.00 часа близо 200 000 клиенти на ЕНЕРГО-ПРО в 832 населени места в Североизточна България са с прекъснато електрозахранване. Обилният снеговалеж и бурните ветрове предизвикаха стотици аварии по електроразпределителната мрежа в Североизточна България.

Обледени електропроводи и паднали дървета причиниха редица повреди по съоръженията и скъсаха проводници в участъци от мрежата. Всички аварийни екипи на Електроразпределение Север са мобилизирани и работят интензивно при безпрецедентни метеорологични условия, но затворените или труднопроходими пътища в някои участъци затрудняват достъпа и забавят възстановяването на електроснабдяването.

Затруднен е и достъпът до денонощния телефонен център на ЕРП Север на телефони 0700 161 61, 0700 359 10 и 0897006601 поради големия брой клиенти, които се опитват да подадат сигнал за авария.

Към 14:30 часа над 352 000 домакинства в Западна България нямат ток, заради проблеми в три подстанции на ЕРМ Запад. ъзстановено електрозахранването на 100 000 клиенти в Без електрозахранване остават три подстанции, част от електропреносната мрежа.

Справка на сайта на ЕРМ Запад показва кои области са без електрозахранване:

Област Благоевград – 10 хил. клиенти
Област Кюстендил – 23 хил. клиенти
Област Видин – 20 хил. клиенти
Област Враца – 50 хил. клиенти
София област – 50 хил. клиенти
Област Ловеч – 58 хил. клиенти
Област Монтана – 35 хил. клиенти
Област Перник – 14 хил. клиенти
Област Плевен – 64 хил. клиенти
София град – 27 хил. клиенти

Хиляди са абонатите без ток и в Южна и Югоизточна България. Много населени места в планинските части на Пловдивска област са с нарушено електроподаване, съобщи говорителят на ЕВН Крум Косев. По думите му причината са скъсани далекопроводи заради натежалия мокър сняг.

Екипи на пожарната с часове спасяваха закъсали заради снега младежи в Пловдивско
Без захранване са села от Родопската яка в района на село Храбрино, Лилково, Бойково, както и в планинските части на общините Първомай и Асеновград. Селата около Сопот също са с нарушено електроподаване.

Екипите работят навсякъде, предвид прогнозите за снеговалеж сме осигурили и допълнителни екипи по места, добави Косев. Той посочи, че обстановката остава усложнена заради снега.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук