Пилотите на МиГ-29 могат да бъдат пренасочени в други длъжности, след окончателното приземяване на основния боен изтребител. Това увери зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, цитиран от БНР.

Когато стана ясно, че МиГ-29 ще бъдат окончателно приземени през 2023 година, командирът на авиобаза "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русев се усъмни, че целта е да се направи "чистка в авиацията" и „всички, които са обслужвали руската техника, да бъдат освободени".

Първоначално България смяташе да запази МиГ-29 като основен изтребители до окончателното усвояване на първите Ф-16 през периода 2023-2025 година. Промяна в графика на производство обаче забави първите доставки до 2025-2030 година. А заради войната в Украйна отпадна и вариантът ремонтът и поддръжката на миговете да се прави в Русия.

Бившият военен пилот Съби Събев казва, че приучването на новите Ф-16 не е невъзможно за сегашните летци на МиГ, защото към 2025 г. страната ни вече ще има инструктори.

Но за да не се губи време, нужно е стартирането на програма за приучване сега.

"Мисля, че не трябва да се притесняват. Трябва да им се организира един масов курс за приучване, може да се потърси съдействието на американската страна, държави съюзници от НАТО – Турция, Гърция, в Румъния също вече се експлоатират.

Но доколкото американската страна има много сериозни изисквания за започване на приучването на този самолет, очевидно ще трябва да преминат курс за полети на нашите учебно-бойни самолети, говоря за L-39, примерно, за да могат да натрупат този минимум от часове, който според американските методики се изисква за започване на приучване."

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук