Иван Костов ми забрани да разследвам приватизацията. Това разкри бившият шеф на НСБОП ген. Кирил Радев в ефира на bTV. Вътрешният министър по онова време Богомил Бонев извикал Радев и му казал: „Премиерът забрани да се работи по случаите на приватизация”.

"Не съм дошъл тук да си миря докладите с Атанасов (бел. ред ген. Атанас Атанасов, бивш шеф на НСС). Наистина става дума за два доклада. Всеки, който иска да разбере за тях, може да влезе в интернет и да прочете. Премиерът ни забрани да работим по приватизацията. Питайте го защо?!, посочи още ген. Кирил Радев.

"И въпреки това имаше 26 такива случая, по които работехме, каза още ген. Радев. Той вдигна завесата около доклада на НСБОП, след който Командира сменя 10 министри.

"При все, че ни бе забранено да работим, имаше 26 случая. Това са били сигнали. Костов искаше от 96-година всичко да бъде предоставено. Давам си сметка, че ако бяхме стигнали докрай, нещата нямаше да са такива сега.

Аз нямах работа в този екип, след смяната на министъра (бел. ред Богомил Бонев). Нямах стимул за работа. Всичко бе под контрола на навия министър (Емануил Йорданов). Беше ми дошло до гуша, за разлика от това, което правехме преди. Парадоксален случай - тече оперативна разработка и министърът трябва да разпише СРС-та. Той ме извика и ми каза - ще разпиша, ако можеш да си намериш преписката сред купчината документи. Унизителна работа.

Корупцията не е само в приватизацията. Корупция има във всяка една област. Питайте Костов защо ни забрани да работим по приватизацията. Нашият доклад не бил използван за разчистване на сметки. Оказах се единственият човек, който разследва премиера - неговият съветник Веселин Балевски. Той ме извика и ми каза - ти ме разследваш? Аз му показах преписката и си отидох в службата. След това бях махнат. Съвестта ми е чиста, спя спокойно", посочи още той.

НСС бе информационно-аналитична служба. Тя е получавала и обобщавала информация. Дали изводите са били верни, виждаме какво излезе в медиите.  В моят доклад имаше неща, които бяха докладвани на министърът. И двамата с Атанасов бяхме лично подчинени на министъра на МВР.

Моят доклад се базираше на разработки. В доклада на НС С имаше едни хора се видели с друг и може би ма нещо като корупция. Защо никой не каже, че след доклада нямаше последствия. Но позорът се прехвърля на децата и внуците им.

Какво бе интересно - МВР беше отличник благодарение на работата на министерството и лично на моята служба. Бяхме извадени от челните списъци за производство на компакт дискове. Рекетът бе ликвидиран. Контрабандата бе вкарана в граници. Имаше две разработки за захарта и спирта. Миньо Стайков и Ветко Арабаджиев фигурираха в нашите доклади.

Прокрадваше се информация, че голяма част от престъпните пари отиваха при хора, които носят голяма отговорност. В доклада на НСБОП имаше информация по разработки. Не се намери прокурор да помогне на службата да се свърши работа.

"Сменените министри не бяха в доклада, каза Радев. И допълни, че там обаче са били обвиняемите днес емблематични бизнесмени на прехода Миню Стайков и Ветко и Маринела Арабаджиеви.

"Не вярвах, че тези техни случаи отново ще са обект на разследване", каза ген. Радев и допълни, че с главен прокурор Иван Гешев е убеден, че разследването този път ще стигне докрай. 

"След 20 години се намери главен прокурор, който най-сетне раздвижи нещата", каза още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!