Нездравата еуфория във Фабриката за фалшиви новини във връзка с преустановената дейност на веригата „Лафка“ навява асоциации за държавните медии в Северна Корея. Там със същия драматизъм, екстаз и апломб, развълнувани до сълзи говорителки съобщават, че слънцето е изгряло заради рождения ден на Великия ръководител, отбелязва в актуален коментар "Монитор".

У нас обязденият мейнстрийм на подсъдимия бизнесмен Иво Прокопиев е в екстаз! Във въздуха възторжено хвърчат шапки и слюнки, а Фейсбук ври и кипи от радостни лозунги!

Гръмки заглавия в организираната медийна групировка на олигархията обявяват началото на революцията! Газовият карикатурист Комарницки рисува пропагандните плакати на победата: „Лафка“ фалира, няма я вече „Лафка“, другари, Пеевски остана без „Лафка“!

Радостта на Иво Прокопиев, Цветан Василев, Сашо Дончев и подчинените им журналисти и ДС-ченгета на повикване обаче е бутафорна.

Защото почива на остарялата фейк опорна точка, че депутатът и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски има нещо общо с „Лафка“. Тази вкиснала манджа се претопля от няколко години и няма нищо общо с истината. Всеки може да провери какви са фактите в търговските регистри.

Затова и измислената „победа“ на измислените човечета срещу Делян Пеевски в известен смисъл буди съжаление.

Защитниците на добре облечените подсъдими лица така и не разбраха, че скандалджийската им тактика е обречена на неуспех, защото се уповава единствено на лъжи.

Като в онзи стар виц за краставицата – едно си знаят, едно си баят. Всяка афера в държавата, всяка актуална тема, те пришиват към името на Делян Пеевски с единствената цел да предизвикат скандал, да направят внушение, да събудят подозрения.

Не е много оригинално, но когато го повтаряш до втръсване, разчиташ на Гьобелсовия ефект. Сред най-абсурдните лъжи на Фабриката за фалшиви новини бяха тези – да внушат, че Пеевски упражнява влияние в БНТ или че е виновен за водната криза в Перник.

Те са толкова нелепи, че не се нуждаят от коментар. А старата дъвка за „Лафка“ е една от любимите им манипулации.

Но какво друго да очакваме от назначените бизнесмени на прехода? Освен да грабят от народа, те могат само едно – да отворят лафката с лъжите, плюнките и клеветите. Досущ като ментора им Иван Костов, бащицата на нечистоплътната приватизация, който в наглостта си призова българите да му се извинят.

Нека днес във Фабриката за фалшиви новини празнуват фалшивата си победа с еуфоричния си апломб. Господарите на Фабриката обаче отлично знаят – истината винаги излиза наяве. А истината никак, ама никак не е смешна.