Кризисният щаб ще разработи до утре мерки как да се действа в областите с коронавирус и без засечени огнища. Това стана ясно по време на днешното заседание на кабинета.

Специален пропускателен режим е предвиден за Министерския съвет и другите сгради на администрацията. Рано сутринта на всички журналисти бяха раздадени маски и беше измерена температурата с безконтактен термометър.

Министрите бяха подложени на същия режим и след като няма регистрирани заболели, са свалили маските за заседанието, обясни пред журналисти ръководителят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски. Процедурата с маските е направена по негово настояване с цел да се разиграе тренировка.

Здравните експерти в щаба в момента обсъжда разделяне на мерките по отношение на областите с коронавирус и незасегнатите. „На този етап нямаме основание да предлагаме общонационални мерки“, категоричен е Мутафчийски.

Той разкри, че щабът е получил сигнали от граждани, че на места са свободно интерпретирани решенията. Никога не е препоръчвано да спрат държавните институции. Единствената препоръка е, ако може по-голямата част от нещата да се извършват по електронен път.

За приемните на гражданите трябва да се създадат условия и да не се струпват на едно място в тесни пространство. Това е задължение на охраната да създаде ред на разреждане между посетителите. Самите обслужващи от гишетата да бъдат със защитни маски, обясни Мутафчийски.