Българската компания „Мицар Иновейшън“ (Micar21) е предложила решение за биологична борба с новия коронавирус COVID-19, информира "Труд".

Тя, както БЛИЦ съобщи, е разработила нова лекарствена молекула, която предпазва здравите Т-клетки (бели кръвни клетки) от вирусна инфекция, като блокира преобладаващия подтип на Коронавирус (Мутацията CCR5-A32) да влезе в тези клетки.

Иновацията беше представена по време на днешното извънредно заседание на правителството.

За целите на създаването на ефективна малка лекарствена молекула, е използвана комбинация от структурно базирани фармакофори, докинг, IFD и MD, разиграни във виртуален екран от 1 милиард съединения, съобщиха от компанията.

Получените най-обещаващи нови съединения (лекарствени молекули), са изпратени до компании в САЩ и Европа за биологични анализи.

„Още преди два месеца нашите учени са открили лекарствена молекула, която е тествана и валидирана в световно известни лаборатории в Франция и САЩ, като ThermoFisher и Eurofins.

В момента подобряваме лекарствената субстанция и се предвижда тя да влезе в болниците за клинични изпитания до месеци“, се казва в съобщението на компанията.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!