Медиците в България показват високи морални качества и много бърз рефлекс да реагират в една такава сложна ситуация с ясното съзнание, че в момента ние сме едва на прага на проблема. Това заяви днес ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса и директор на Военномедицинската академия ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

"Те не си правят илюзия, че това ще бъде само един акт на показност. Те знаят, че ще влязат в огнището и ще работят. Това са моментите, в които могат да се преценят истинските достойнства и моралните качества на нашата гилдия.

Извънредно! Ген. Мутафчийски иска крути мерки: Да се затвори всичко освен... ВИДЕО

Призовавам всички наши колеги наистина да се окажат на висотата на нашата професия", каза той.

Изказването на Мутафчийски отново трогна граждани и колеги. БЛИЦ припомня, че вчера генералът направи пламенен призив да се спазват всички заръки на щаба и властите, за да се избегне трагедията.

Малко след това и премиерът Бойко Борисов отправи неочакван към всички българи заради трогателната реч на шефа на ВМА.

"Разберете, че трябва да спасим нацията, трябва да спасим нашите родители и най-близки хора. Вашето магазинче ще отвори, след като отмине тази буря. Трябва да намалим яростта на това, което идва към нас. Да снижим кривата. Трябва да спасим здравната система и да не правим избора кой да спасяваме и кой да оставим да почине", гласеше част от вчерашното изявлението на ген. Мутафчийски.

БЛИЦ уточнява, че у нас случаите на коронавирус вече са 43. Преди минути се появи информация и за мъж, върнал се от Италия във Вар
на, който също е дал положителна проба.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!