Общият брой на пациентите с коронавирус са 43-а и двама починали. Това стана ясно по време на традиционния брифинг на Националния оперативен щаб във връзка с коронавируса. 

"В Италия има особено бурен скок - с над 3000 души", каза проф. Венцислав Мутафчийски.

Той заяви, че двата нови случая са в София и в Плевен. "С особен интерес следим случая на мъж, настанен в "Пирогов". Той е с двустранна пневмония и има прекаран инсулт, като придружаващо заболяване. Все още обаче няма нужда от интубация", казави Мутафчийски. 

"Само от вчера заразените са една много пъстра палитра - от Дания, Нидерландия, Австрия. Вече трудно може да се определи коя е рискова и коя не е. Всички държави вече стават все по-рискови. Особено внимание трябва на гранична полиция", каза шефът на ВМА. 

"Шефът на "Гранична полиция" ме увери, че се взимат все по-ограничаващи мерки", призна той. Проф. Мутафчийски алармира, че има недостиг на медицински кадри, но призна, че много хора искат доброволно да се включат и да помагат.

"Във ВМА имаме доброволци 6-и курс студенти по медицина, специализанти и заявени няколко десетки вече лекари от Академията. Те са изявили желание да се включат при нужда. Това е много окуражаващо", каза той и добави:

"Това показва, че медиците в България показват високи морални качества и бърз рефлекс да реагират в една сложна ситуация и то с ясното съзнание, че ние сме на прага на проблема. Те не си правят илюзия, че това е акт на показност. Знаят, че ще влязат в огнището и ще работят", каза той.

"Това са моментите, в които могат да се преценят истинските достойнства и морални качества на нашата гилдия. Нашият народ очаква точно тази помощ и подкрепа", каза той. 

БЛИЦ припомня, че вчера коронавирусът взе втората си жертва в България - 74-годишен мъж с белодробни проблеми, който лежеше в столичния "Пирогов". Преди дни - на 11 март, издъхна 66-годишната му съпруга, въпреки опитите на лекарите да спасят живота й.

Сред заразените у нас има 3 дечица, но само при едно има някаква грипоподобна симптоматика. Сред болните е и 24-годишен младеж.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!