Във Военномедицинска академия (ВМА) е създадена организация за ваксиниране на личния състав с новата ваксина срещу подвариант ХВВ 1.5 Омикрон на SARS-CoV-2. Това обявиха от здравното заведение и показаха със снимки кой от медиците пръв си е сложил ваксината. Ето какво още посочват от ВМА:

Желаещите да се имунизират трябва да го заявят предварително на e-mail: [email protected].

Сред първите, които си поставиха от новата ваксина бяха началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н. и други представители от ръководния екип, медици от различни хирургични и терапевтични клиники, и други структури на лечебното заведение.

Междувременно министърът на здравеопазването одобри препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон.

Същата се препоръчва за:

Лица на възраст на и над 60 години ;

Лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта;

Имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца;

Бременни жени;

Медицински персонал;

Потребители и персонал на социални институции.

Вариантна ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи.

Ваксината е показана за лица от 6-месечна възраст нагоре, независимо дали са ваксинирани до момента или преболедували. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.

При лицата от посочените по-горе групи Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип. Грипна ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места. Възможно е ваксините да бъдат поставени и поотделно, при две отделни посещения при лекаря, като в този случай не е необходимо да се спазва определена поредност, както и фиксиран интервал между двете ваксини.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук