Целенасочена кампания срещу българската атомна енергетика са обвиненията на ядрения експерт Георги Котев. Това коментира директорът на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, предаде репортер на БЛИЦ.
По случая с невярните твърдения е сезирана прокуратурата, ДАНС и Международната агенция за атомна енергия, обясни Генов. Имаме договори, които ще докажат какви лъжи разпространява Котев, но с това няма да се приключи атаката срещу АЕЦ "Козлодуй", защото е очевидно, че има цяла кампания. Тя не е насочена към ръководството на атомната централа, а е срещу изграждането на АЕЦ "Белене", срещу усилията ни да отворим отново спрените блокове на АЕЦ "Козлодуй", коментира Иван Генов. Той изрази съмнения, че Георги Котев е просто маша, която се употребява от други хора. Допускам, че зад тази кампания стои бившият шеф на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели и сегашен експерт към Института за изследване на риска във Виена Георги Касчиев. Иван Генов обоснова своята теза с факта, че самият служител на АЕЦ “Козлодуй” Георги Котев също е заминал за Виена. Котев изнесе данни, които са търговска тайна, заяви Генов и изрази опасения, че формата, която доставя гориво на атомната централа – ТВЕЛ, може да заведе дело за уронване на престижа.
Генов обясни, че рециклирано ядрено гориво може да се съхранява в неспециализирано помещение само три месеца. Ние сме купили горивни касети още през миналата година за пети блок и проверката на международната агенция ще докаже, че то е свежо. Надявам се тази проверка да бъде направена възможно най-бързо, за да се разсеят неверните слухове, добави той. Договор за доставка на гориво АЕЦ "Козлодуй" има само с ТВЕЛ и ангажимент на компанията е да достави ресурса от завода в Новосибирск до нас. Няма никакви подизпълнители, категоричен беше Генов. Освен това всяка горивна касета има собствен уникален номер, който не може да бъде копиран и няма как да се поръча такава касета и да бъде заменена под рафта с друга с рециклирано гориво, обясни Иван Генов. Той уточни, че най – точният критерий за качеството на горивото е радиоактивността на т. нар. първи контур и съответните измервания на МААЕ ще покажат, че ползваното гориво в “Козлодуй” е свежо.

Има договор между АЕЦ “Козлодуй” и завода, производител на ядрено гориво, за завишаване на дълбочината на изгарянето на ядрените касите, каза още той. Разрешението за това е само за новите касети, които могат да работя с 20 дни повече от другите, а ползата от това е 74 млн. лв. Георги Котев в момента е в неплатен отпуск и не е разговарял с мен, коментира Генов. Той информира, че през миналата година ядреният специалист е бил награден с 3000 лв., защото негова е била идеята да се заменят ядрени касети и да се удължи срокът на експлоатация с пет денонощия и половина. Безспорно той е много добър специалист и многократно е бил изпращан в командировки в чужбина, за да повиши квалификацията си, отбеляза Иван Генов и не скри изненадата си от изказванията на своя подчинен. /БЛИЦ