Лидерът на "Нормална държава" Георги Кадиев разкри пред БЛИЦ, че е получил информация за нова, грандиозна измама в АЕЦ "Козлодуй". Става въпрос за източване на милиони левове.
"Казаха ми, че вървят договори за удължаване срока на двата реактора. Всеки договор по изпълнение на поръчката е за по 35 млн. евро. В тези пари една голяма част е предвидена за интелектуален труд, поне 30%. Тъй като двата реактора са абсолютно еднакви, когато платиш за първия, не трябва да се плаща за втория. От това следва, че цената трябва да е поне с 30% надолу, вместо това тя е същата. Ето ви ги 20%", коментира Георги Кадиев.
 
Той разрази скандал, след като предаде на ДАНС сигнал за потенциални корупционни сделки и за офшорка на Сейшелите на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов.
 
"Димитър Ангелов има дъщеря в Америка, като нищо утре може да се вдигне и да избяга. Ще питаме да се вземат мерки да не се случи, до доказване на виновност или невинност не трябва да напуска пределите на страната. Продължават да ми дават сигнали, казаха, че ще има още. По-важното е държавата как реагира в такива ситуации. Това са партийни назначения", категоричен бе пред БЛИЦ Кадиев.
 
Той разкри и още подробности с украинската фирма ПАД „НПП Радий“, която е трябвало да извърши модернизация на апаратурата в 5-ти и 6-ти блок. Ако се появи нова фирма, тя задължително е трябвало да докаже, че вече е извършвала подобна фирма и в друга централа. Тази украинска фирма е правила само тренажор и на практика щеше да извършва опитите си в нашата централа, това е много опасно. В случая става въпрос за 37 млн. лева.
Този човек, Димитър Ангелов, е абсолютен наглец, възрастен човек, но винаги така се държи, много нагло. Вместо да наведе глава, тръгнал да заплашва със съд", коментира още Георги Кадиев.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ