Предали сме на държавата сигнала за АЕЦ „Козлодуй”, за да могат да реагират адекватно. Не искаме нашата партия да се превръща в едно място за оплакване, което само да обира негативи. Това заяви независимият депутат Георги Кадиев, който е лидер на партия „Нормална държава”, пред bTV по повод изнесените данни за злоупотреби на бившия директор на АЕЦ „Козлодуй” Димитър Ангелов.
Кадиев изтъкна, че сигналът е бил подаден в неговата партия и предаден на разследващите така, че те да могат да си свършат работата. „Това на мен ми прилича на една нормална реакция”, коментира той уволнението на Димитър Ангелов, което стана факт преди дни.
 
Както БЛИЦ съобщи, до думите на Кадиев, преди месец и половина той е предоставил на премиера данни за потенциални корупционни сделки и за офшорка на Сейшелите на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй". Кадиев беше категоричен, че явно става дума за политически чадър над Ангелов, тъй като официалната причина за изваждането му от управлението на компанията е изтичане на мандата.
 
Премиерът Бойко Борисов подчерта, че още в деня на подаването на сигнала службите са започнали работа по случая и при доказване на вина ще бъде потърсена и съдебна отговорност.
 
„Сюжетът е от 2015 година, очевидно много хора са знаели за схемата с украинската фирма, аз научих доста по-късно. Преди известно време аз дадох лично на премиера документите, с които разполагам. Бойко Бориосв разпореди незабавна проверка, но аз смятам, че над този човек е имало политически чадър”, заяви Кадиев пред bTV.
 
„Сигналът от 2015 година е получен в ДАНС-Враца, правят разследване, спират обществената поръчка. Тук не става въпрос за безопасността на някой ресторант, а на атомна централа. Когато казваме, че корупцията убива, в този случай, може да ни убие буквално”, добави той.
 
„Не ми се виждат ясни и чисти нещата с АЕЦ "Козлодуй" при управлението на Димитър Ангелов. Целият този кръг там е такъв, изработват обществени поръчки, трябват им офшорки и мисля, че трябваше досега проблемът да бъде разрешен”, добави той. „Всъщност ние никога няма да разберем каква е истината там”, смята Кадиев.
 
Бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов се включи в разговора по телефона: „Никога не съм имал офшорна сметка, нито участие с която и да е фирма, и това ще го покаже само една проверка. Затова призовавам хората, които имат претенции към мен да говорят с факти. Взех решение да прекратя дейността си, защото имам съмнения, нищо повече”.
 
Георги Кадиев го попита как ще обясни документа, на който стои неговият подпис: „Фалшив ли е?”. Димитър Ангелов обясни, че няма такава фирма и този подпис не е негов, като допълни, че ще даде на съд Кадиев за твърденията му.
 
Двамата се нападнаха взаимно – според Кадиев няма как сигналът да се окаже неверен, а Ангелов го попита „чува ли се какво говори”. Бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" беше категоричен, че не е извършил никаква измама, а Кадиев заяви, че е проверил документите и подписът на тях е негов и че лъже. Ангелов обеща, че още утре ще изнесе документи по случая.