Меркел промени профила на ЕНП от десен християн-демократически на неолиберален и тази политика бе наказана на изборите с новия политически субект „Алтернатива за Германия“, която печели в 2 източно германски провинции, а именно Саксония и Тюринген откъдето тръгна и „Вятърът на промяната“ в Европа. Това каза бившият конституционен съдия Георги Марков за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“.

По думите му в цялата история на следвоенна Германия не се е случвало появяването на такъв политически субект крайно вдясно, като „Алтернатива за Германия“, която във всички 16 провинции ще има 86 депутата.

„Дрезден, Лайпциг, Саксония и Тюринген бяха градовете, които запалиха фитила за падането на Берлинската стена. В Саксония Алтернатива за Германия бие с 24% и буквално размаза Меркел, а в Тюринген, макар и с 1% успяха да бият. Меркел направи серия от грешни кадрови решения.

За да има свои протежета, тя сложи Армин Лашет - човек, който няма лидерски качества. Направи и всичко възможно партията да не бъде оглавена от Фридрих Мерц, който беше неин критик и щеше да я тласне малко надясно, независимо, че младежката формация на ХДС го предложи с над 50% за лидер на партията. Ерата "Меркел" завършва тъжно, защото резултатът е буквално трагичен", обобщава Георги Марков.

Според него Меркел е съсипала както германската десница, така и Европейската народна партия. "През всичките тези години тя играеше главна роля в управлението на Европа и в управлението на ЕНП. Тя сложи крайно неудачно Доналд Туск за лидер на ЕНП. Не може да има силна ЕНП, която не управлява в големите държави.

ЕНП от християн-демократическа и дясна, за да има повече депутати от ПЕС, навкара в редиците си социалдемократи от Португалия, соросоиди от Скандинавия и Бенелюкс и загуби своята идентичност. Неслучайно Виктор Орбан ги напусна и тръгна да прави нова европейска десница. Меркел промени профила на ЕНП от десен християн-демократически на неолиберален“, категоричен е Марков.

Според него ще има преговори до Великден, което означава, че Меркел ще продължи да бъде премиер в оставка и може би ще надмине по дни управлението на Хелмут Кол. За бившия конституционен съдия голямата грешка на Меркел е, че не е направила компромис и кандидат за канцлер не е станал Маркус Зьодер от ХСС - баварският премиер, който е в пъти по-харизматичен и по-харесван от германците