Горещи въздушни потоци от пустинята Сахара нажежават температурите у нас до червено. Максимумът на топлата, африканска вълна, под чието влияние се намираме, ще бъде в четвъртък и в петък. Температурите ще стигнат до 37 градуса.

Това прогнозира пред “Труд” климатологът проф. Георги Рачев, преподавател в катедра “Климатология, хидрология и геоморфология” на Геолого-географския факултет на СУ “Св. Климент Охридски”.

“Този топъл въздух, който е при нас, е с произход Сахара. Във вторник може би читателите са забелязали, че небето беше млечнобяло, а не синьо. Причината е, че имаше много фини прахови частици, които се формират над пясъчните и глинести пустини в Сахара.

Това е фин силикатен прах, който е успял да премине няколко хиляди километра и да достигне района на Италия и Балканите”, обясни проф. Рачев и уточни, че явлението не е екстремно, а нормално за климата по нашите географски ширини.

В четвъртък и в петък максималните температури ще достигат от 32 до 37 градуса, като в района на Видин, по поречието на Дунав и в Горнотракийската низина ще са до 38 градуса. Това е близко до абсолютните максимуми, но е на 2-3 градуса под тях, посочи още климатологът.

Въпреки необичайно студеното време, което имахме през пролетта и в началото и средата на юни, климатолозите вече регистрират и тропични нощи у нас.

“В България имаме сериозно увеличаване на така наречените тропични нощи - това са нощите, през които минималната температура не пада под 20 градуса. А когато прибавите максимална от 25-27 градуса през деня, се получава тропичен ден.

В съчетание с това, което наблюдаваме в последните дни - влажността на въздуха е много висока, това е все едно, че сте на Карибите, на Доминикана”, посочи проф. Рачев.

По думите му на база годишен брой тропичните нощи у нас се увеличават с повече от 30% през последните 20 години.

“Най-често засягат не само морето, но и централните и низинни части на България, районите до реки. София не прави изключение - увеличението на тропичните нощи е още по-голямо тук. И сега сме на границата за тропични нощи, ако съдим по станцията на НИМХ в “Младост”.

В центъра е по-топло и там температурите през последните две нощи са практически 20 градуса и ние можем да говорим за тропични нощи”, каза още ученият.

След горещата вълна, през уикенда ни очаква леко захлаждане - температурите с 2-3 градуса ще се понижат. До края на месеца времето ще остане топло, като морската вода ще достигне 23 градуса.

Юли се очертава също топъл, с нормални температури.
 
Малко по-хладен юни имахме досега, а и лятото се очертава малко по-хладно. Но от 2000 г. насам точно 5 пъти през юни е валяло сняг на Мусала. Това е климатът на България и на Балканите, просто ние станахме малко чувствителни, по-изнежени към най-малките промени на метеорологичното време, обясни проф. Рачев.

Хладното време у нас досега е дължало и на процесите в Европа. “През юни все още има различни образувания - циклони и антициклони, които носят над нашата страна по-хладно време и валеж, а други - по-топло и суша.

Предишната седмица в Северна и Средна Европа беше доста горещо, тогава въздушните маси се движеха така, че топлите от юг отиваха като език на север. А към нас се спускаха студени въздушни маси”, каза чл. кор. на БАН проф. Екатерина Бъчварова, директор на Института за изследвания на климата, атмосферата и водите към БАН.