Официално вече е лято, астрономически го посрещнахме с високи температури. Пикът на горещините ще бъде в четвъртък и петък, когато живакът ще надмине 30 градуса в цялата страна.

Словения, Босна и Херцеговина ще бъдат обхванати от горещата вълна. Над 30 градуса се очакват и в Русия. Вчера и днес ще бъдем като подгряваща група, температурите ще се повишават, но четвъртък и петък, ще настъпи това, което очакваме, а не само в Словения. Това каза климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV. 

"Откакто свят светува Сахара е източник на прахови частици, които навлизат в света и тук се наблюдава това. Ако тези дни капне малко дъжд, ще направи колите като петниста хиена" добави проф. Рачев.

Що се отнася до биологичното състояние на праховите частици, според мен то е доста малко, защото ако беше много, то Италия и Гърция щяха да изпищят.

Прави впечатление, че страната сякаш е разделена на две, едната част е по-топла от другата.

Има момент на затопляне, особено на морето, там е и много влажно, т. е. Високи температури в комбинация с висока влажност.

Промяна ще настъпи в петък в 3 следобед, може да забележите, че почти не се вижда България на картата. Температурите ще са между 34 и 36 градуса в Горнотракийската низина.

Същото ще е положението и в района на Видин. А в Македония говорим за 40 градуса температури, същото е положението и в Гърция, и в Сицилия, но за там е нормално.

В София днес има вероятност за превалявания, но ще са малко и с нисък интензитет, не ни очакват големи превалявания.

За сравнение ще ви върна в 2014 година, когато падна голямата градушката, и имаше наводнения.

Засега се измъкваме доста тихо от подобна обстановка. Петък и събота ще има едно леко захлаждане, след което се установява спокойно време, въпреки гръмотевиците, които ни очакват от Джулая (1 юли б. а.). Температурите ще са между 27 – 28 градуса.

По морето миналата седмица беше отвратително за хората, защото този „бандит“, на когото дори не му дадоха име, се задържа цяла седмица.Оттук нататък говорим за време с тропични нощи, където по камизолка можеш да изкараш цялата нощ и температурите дори и вевчерта се задържат трайни 25 градуса.

Относно наводненията и пораженията в Лом, времето не е причина за това. Говорихме за 2014 година и тогавашните наводнения. Четох, че едната улица в Лом вечно се затлачва.

Да, в основата си е времето, паднали са 24 литра на кв. м, но това е нормално, проблемът е интензитетът - дъждът пада с интензитет един литър на минута, в резултат на което запушените шахти и недоброто отичане е довело до ситуацията.

Тоест говорим за съчетание на природен катаклизъм с човешки привкус, че не може да си отводним нещата.

Аз съм виждал и парижкото метро наводнено... 2005 година пък от месец май до септември имаше толкова дъждове, такова наводнение имаше, че отнесе и Жп линия.