Планетата ни ще я бъде, рано или късно ще поумнеем. Ние сме много самотни в космоса и трябва да се грижим за земята ни. Няма как, вървим към затопляне, определено вървим натам. Ледник, който преди 15 години е стигал до океана, сега е на 30 метра навътре в сушата. Не е толкова страшно, че става по-топло на земята. Имало е и други периоди в историята, когато се е забелязвала такава тенденция. Това заяви в "На кафе" климатологът Георги Рачев след мисията си до Антрактида.

"На Антрактида, въпреки че в момента е лято, си е студеничко. Свършихме обаче доста добра работа. Имахме много гости от чужбина, дори тази прословута прозрачна риба, която е без химоглобин, беше хваната по една научна програма на една дама от Колумбия.  Тази риба е дълбоководна, на 300-400 метра дълбочина живее и излиза на сушата изключително рядко. Там риболовът и ловът са забранени, държа да подчертая. Може само, когато това е за научна цел", заяви Рачев. 

"Рибата, която хванахме, ще дойде в България. Хапнахме другата риба, която бяхме хванали и трябва да ви кажа, че вкусът е перфектен. Важно е да живеем в унисон с природата, защото тя иначе няма да ни търпи. Това хищническо крадене от природата не може да продължава безкрайно", призна климатологът. 

"Когато си тръгвахме, се качихме на лодка. Бяхме облечени със скафандри, ако паднем във водата, да имаме 30 минути, в които ще можем да издържим в нея. Като видях светлините на кораба, който щеше да ни прибере, се успокоих", добави той.

"В Антрактида се усеща и замърсяването и глобалното затопляне. Трябва да задоволяваме нуждите си, но с по-малко природоползване. Дамското присъствие на Антрактида също е много съществено. Това бе една от малкото ни радости - много жени участват в изследователския процес. Жените са движещата сила в човечеството. Една жена може да повлияе върху цялата мъжка част, която винаги следва жените. За мен бъдещето е, че наистина трябва да опазим тази планета", каза Рачев.