Сняг падна в канадска Аляска, има и в Норвегия. Сняг може да вали през октомври месец и в България и в София, но това става веднъж на десетина години. Сняг не изглежда засега да има, но е възможно все пак от Димитров ден да дойдат първите снеговалежи. Това заяви в ефира на "Здравей, България" климатологът Георги Рачев. 

"Ние си оставаме в хубаво прекрасно време все пак, което продължава от края на юли месец. Към нас обаче идва студен фронт. Ще се образува циклон в района на Италия и той ще се премести в България. При нас ще е в четвъртък. Температурите ще паднат от 28 градуса до 16 градуса. Дамите ще почувстват първия дъх на сериозната есен. Иначе в момента е чудесна и златна есен", каза Рачев.
 
"Октомври месец, както вече казах, към този момент не обещава сняг", заяви той.
 

"Към 8-и октомври се появи възможност за пореден средиземноморски циклон, който може да доведе валежи. Циклонът „Лоренцо“ нас не ни засяга, което е хубаво, той отива към Великобритания. Всички са трогателно единодушни, че в България валежите ще бъдат нормални. Има спорове обаче колко ще е топло", каза климатологът.

"Прогнозата на Европейския център е, че температурите ще са с градус, градус и половина по-високи от нормалното. Прекрасно време", добави експертът.


"Според прогнози на американски климатолози времето за декември, януари и февруари също е ясно. Над цяла Европа ще е много по-топло. В България температурите ще бъдат половин или един градус над нормата за това тримесечие", коментира Рачев.


"Много е сухо в България и продължава засушаването. Все пак да кажем. Чака ни топла зима в Европа, а за България – нормална зима. Валежите ще бъдат около нормата", смята климатологът.

Той коментира и проявите на активистката Грета Тунберг: "Трябва да ходи на училище, да беседва с приятелите си, да учи и да дойде в университета, да чуе няколко неща и тогава да говори. Още е малка. Дете е и трябва да се усмихва и забавлява. Трябва да разбере, че не може да се борим с климатичните промени и те са нещо нормално", заяви той.  

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.