„Извънредните избори при всички случаи ще бъдат обжалвани, а иначе аз имам нагласата да управлявам до 27 април“. Това заяви Огнян Герджиков в санданското село Хърсово където заряза лозята и доведе десетина посланици на винен празник.

Между дегустациите на вино и замезването премиерът уважи медиите да говори с тях и с тънкото си чувство на хумор каза: „Вие изчакахте да пия десет чаши вино и тогава ме разпънахте на разпит“, уточнява Труд.

Питан за предстоящите избори, той бе категоричен, че извънредният вот ще бъде оспорен, независимо дали държавата ще успее да въведе машинното гласуване или избирателите ще упражнят правото си на глас по стария метод – с хартиена бюлетина.

На въпрос докога има нагласата да управлява, той каза: „Аз съм си наумил да управлявам до 27 април, това е датата, която съм си заковал, но ако се наложи ще управлявам и по-дълго“, каза Герджиков.

Той призна, че по природа е оптимист и се надява служебният кабинет да направи крачка именно в тази посока.

„Много ми се иска да допринесем за едно спокойствие, да дадем надежда на хората, може времето да е кратко, но ми се иска да дадем повече сигурност на дребния и среден бизнес. И там ще опитаме да направим някои промени“, каза премиерът.

За смяната на половината от областните управители в страната Герджиков каза ,че е търсил баланса, а не политическа чистка.

На въпрос ще има ли чистка и в МВР, той обясни, че не иска никой да съкращава, но ако ресорният министър прецени или препоръча смени, то вероятно ще има.

В понеделник ще бъде възстановено движението по магистрала „Хемус“ след инцидента отпреди дни, когато осветително тяло падна и уби жена в преминаваща оттам кола, и тогава ще бъдат изнесени данни от проверките на тунелите в страната, коментира още Герджиков.

Преди това той разходи посланиците из винарна Мелник , която е една от най-големите в района. Тя е изградена с европейски пари и голяма част от продукцията изнася навън.

Сред групата, която доведе премиерът, бяха посланиците на Чехия, Виетнам, Украйна и други.

Служебният премиер заряза лозовите масиви в Хърсово и пожела здраве и благоденствие на всички.

В късния следобяд премиера посети ГКПП-Кулата заедно с министрите на МВР и транспорта.

„Трябва да благодарим на гръцките власти,че не позволиха блокиране на границата, каза Герджиков.