Две лечебни заведения на територията на София ще бъдат глобени за неспазване на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България. Това съобщиха от Министерство на здравеопазването (МЗ). 

След проверка на Столичната регионална здравна инспекция са съставени актове за установяване на административно нарушение на управителите на Многопрофилна болница за активно лечение „Сердика“ ЕООД и Специализирана болница за активно лечение „Свети Лазар” ООД. 

Актовете са на основание чл. 5, ал. 2 от Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България и т. 4 от Заповед № РД-01-726/23.12.2020 г. на министъра на здравеопазването. 

Според нея имунизационната кампания трябва да започне приоритетно, като обхваща лица от целевите групи, определени с фази I-V на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

За нарушението, съгласно чл. 229, ал. 3 от Закона за здравето, ще се наложи имуществена санкция в размер от 500 до 2000 лв.

БЛИЦ припомня, че точно преди дни стана ясно, че бившата моделка и водеща Гери Дончева, която работи в една от глобените болници, се похвали с видео, че се е ваксинирала срещу коронавирус, а тя определено не попада в лицата, които трябва да се ваксинират в първата вълна.ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!