За втора поредна година Германия набира български сезонни работници. Тази година заявката на Централата за посредничество е за българи на възраст между 20 и 50 години, които да прибират реколтата от ягоди и аспержи. Благородна Григорова от Дойче веле разговаря с Юлия Диксон - ръководител на отдела за набиране на сезонни работници в Централата в град Бон.
Български граждани могат да работят сезонно в германския селскостопански сектор едва от 1 януари 2008 година. Дотогава споразумение за сезонни работници с България съществува само за хотелиерския сектор и гастрономията. Юлия Диксон, ръководителка на отдела за набиране на сезонни работници в Централата за чуждестранно и специализирано посредничество в Бон:
Недостиг на работна ръка
"В цяла Европа в се наблюдаваше намалено предлагане на работна ръка в селскостопанския сектор. Хора, които предишни години са били заети в селското стопанство в Германия, започват да търсят работа в други европейски страни и в други сфери. В аграрния сектор имаше недостиг на работна ръка. Ето защо решихме да разширим досегашните си споразумения с България."
Споразумението за сезонни работници в аграрния сектор е подписано през април 2008 година, като по данни на централата в Бон до края на декември около 2000 български граждани са участвали в прибирането на реколтата от аспержи, ягоди, както и други плодове и зеленчуци в Германия. От началото на 2009 година има промени в разпоредбите. До миналата година български сезонни работници са имали право на четири месеца заетост в Германия. От началото на годината този срок е увеличен на 6 месеца.
Процедурата по набирането на кандидати протича в няколко фази. Желаещите да работят в Германия трябва първо да подадат заявление за кандидатстване в бюрата по труда по местоживеене. Документи тази година се приемат до 5 февруари, а интервюто за работа се провежда в края на февруари с участието на представители на Централата в Бон, Агенцията по заетостта и германски работодатели. Опитът от миналата година е положителен, казва Юлия Диксон:
"Запознанството с работодателя е важно. Работникът може сам да си създаде впечатление от работодателя като човек и да види дали сътрудничеството ще функционира. Работодателят от своя страна може по-добре да планира, като знае кого ще наеме за периода на прибиране на реколтата."
Задълженията на работодателя
Преди интервюто за работа се провежда кратка информационна среща за разясняване на трудовите условия. Юлия Диксон: "При тази процедура за набиране на работна ръка важат т. нар. основни трудови условия. Това означава, че при 40-50 часова работна седмица работодателят е задължен да плаща минимум 800 евро нето, като поема разходите за подслон и храна, както и осигуровките на работника. Ние призоваваме освен това работодателите да поемат поне част от пътните разходи."
Подслонът, който предлагат работодателите, трябва да отговаря на определени изисквания. Работодателите могат да участват в процедурата по набиране на сезонна работна ръка, само ако след предварителна проверка на Федералната агенция по заетостта помещенията отговарят на изискванията. Юлия Диксон за миналогодишното сътрудничество с България:
"Много сме доволни, преди всичко от сътрудничеството с българските служби по заетостта, които и тази година ни подкрепят активно при процедурата по набиране на работна ръка. А и отзивите на работодателите досега са били много положителни." /БЛИЦ