"Реактивна, широкообхватна, точна" - така германските въоръжени сили описват предимствата на самоходната гаубица 2000. Става дума за тежко артилерийско оръдие, монтирано върху шаси на танк.

Съществени предимства

Това означава, че гаубицата се движи на собствен ход, което може да е от решаващо значение за оцеляването във военна битка. Защото противникът по правило има възможност да определя местоположението на стрелящите оръдия чрез радар и да ги вади от строя.

Западът иска да унищожи Русия? Не, просто иска Русия да не напада съседите си.

Самоходната гаубица обаче стреля и после бързо променя местоположението си. Снабден с двигател от 1000 конски сили, колосът с подвижно оръдие е способен да развива скорост до 60 км/час. Той изстрелва 155-милиметрови боеприпаси с обхват до 30 километра. Обсегът дори може да бъде увеличен до 40 километра и повече с помощта специални боеприпаси.

Германия снабдява Украйна с висококачествено, тежко военно оборудване, което се счита за изключително ефективно при поразяване на далечни цели. Гаубиците, които ще бъдат доставени, са били част от армейския резерв, поради което тяхната липса няма да се усети реално.

Официално Бундесверът разполага общо със 119 броя от самоходната гаубица 2000. Известно време част от тях са били използвани в Афганистан. Холандия също е обещала да достави на Украйна самоходни гаубици.

Обучението на украински войници ще бъде проведено в артилерийското училище на Бундесвера в Идар-Оберщайн. Германската министърката на отбраната Ламбрехт обяви, че то ще започне още идната седмица.

Германия - страна в конфликта?

Дали обучението на чужди войници превръща Германия в страна от военния конфликт в Украйна? Този въпрос предизвика оживени дискусии. Експертни оценки в доклад на Бундестага не дадоха окончателен отговор на въпроса.

В крайна сметка документът стига до извода, че с обучението на чужди войници навярно се „излиза извън гарантираната сфера за неучастие във военни действия“. От друга страна, анализът дава недвусмислен отговор на питането дали една държава става участник във война, ако доставя оръжие. Отговорът е: категорично "не".