Във Виена има около 300 пенсионерски клуба, в които възрастните австрийци прекарват голяма част от времето си, пият кафе и хапват сладкиши. В един такъв клуб журналисти от германската обществено-правна медия АРД се срещат с група пенсионери и разговарят с тях за трудовия им стаж.

"Учила съм за продавачка. Работила съм и като помощничка в детска градина и асистентка", разказва една пенсионерка пред АРД. Друг казва, че е работил в сферата на гастрономията, а трети споделя, че е работил от 15 до 56-годишна възраст и получава съответната пенсия.

В Австрия пенсиите са по-високи, отколкото в Германия

Който е работил толкова дълго, може да се радва на добра пенсия в Австрия, отбелязва АРД. Значително по-голяма, отколкото в Германия. Това често се дължи на факта, че в Австрия почти всички работещи плащат вноски в държавното пенсионно осигуряване - дори и държавните служители.

Преди около 20 години в страната бе проведена голяма пенсионна реформа. Двете ѝ най-важни цели са били следните: да се ограничат разходите, свързани със застаряването, но и да се постигне баланс между различните групи работещи.

По пътя към постигането на тези цели статутът на държавния служител е бил почти изцяло отменен - за да се създаде равноправие между работещите в държавните институции и в частния сектор. Благодарение на реформата след 45 години осигурителен стаж пенсионерите в Австрия получават като пенсия 80% от някогашната си средна заплата.

По-високите пенсии изискват по-големи разходи

Това е свързано с разходи - както за работещите, така и за държавата, казва германският икономист Холгер Бонин.

"Осигурителните вноски са с четири процентни пункта по-високи, отколкото в Германия. А данъчната субсидия, която идва от федералния бюджет, също е с около пет процентни пункта по-високо, отколкото в Германия", обяснява експертът. "Така че това струва скъпо, но е и логично: ако искате по-високи нива на пенсиите, трябва да плащате повече."

Германският икономист предизвика ожесточени дебати в Австрия с предложението си пенсионната възраст да се увеличи на 67 години. В момента австрийците се пенсионират на 65 години, а жените - на 60 години.

Възрастта за пенсиониране на жените постепенно се увеличава до 65 години. В Германия и за мъже, и за жени, родени след 1964 година, възрастта за пенсиониране е вече 67.

Австрия и Германия - прилики и разлики

Но в Австрия хората, които не са внасяли години наред осигурителни вноски, са в по-лоша позиция от тези в Германия. Там право на държавна пенсия имат едва след плащане на вноски в продължение на 15 години, а в Германия това е възможно след пет години.

В Австрия освен това почти няма частни осигурителни програми или фирмени пенсии- - за разлика от Германия. Поради това законоустановената пенсия в Австрия е по-висока - но обикновено е единственият доход на хората в напреднала възраст.

Има и още една важна разлика между страните: Германия застарява малко по-бързо от Австрия. Затова и няма как австрийският модел да се прехвърли едно към едно и в Германия.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук