Това, което повтарям многократно вече е, че нямам никакви съмнения за това, което предстои. Ако не беше тъжно, щеше да е много смешно - и то не процедурата,  а основанията. Едва ли основание може да бъде , че прокурор е подарил български класици на НПО. 

Това коментира пред журналисти на влизане в Прокуратурата главният прокурор Иван Гешев.

"Бих разбрал ако е проста политическа вендета. Тъжно е , че хора, които говорят за правова държава и човешки права правят всичко това. Дано не стигнем до отвличания и до престъпност, каквато ставаше през 90-те години.", каза Гешев.

"Престъпленията в момента са резултат на войната, която се води срещу прокуратурата. Не е проблем битовата престъпност, не е проблем, че това е отстъпление от постигнатите резултати. Така излиза.", подчерта е той.

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес трябва да разгледа съвместно, по същество, и двете предложения за освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Те са внесени от бившия служебен министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов и от настоящия министър Надежда Йорданова.

Процедурата по предложението на министър Йорданова беше открита на 4 април, а тази по искането на проф. Стоилов - на 4 май. „Държа двете искания да бъдат разгледани по същество, за да не се позволява да продължава изпълнителната власт да се упражнява върху независимата съдебна власт, върху ВСС“, заяви главният прокурор Иван Гешев при разглеждането на допустимостта на предложението на проф. Янаки Стоилов.

Във връзка с предложението на министър Йорданова ВСС обсъди девет обстоятелства, на чието основание се иска предсрочното освобождаване на главния прокурор. Едно беше отхвърлено изцяло, за други три се прие, че са частично допустими, а останалите пет са изцяло допустими и редовни.

Министърът обжалва пред Върховния административен съд (ВАС) частично допуснатите и отхвърления случай, свързан с казуса „Жоси“. Съдът отхвърли жалбата, освен във връзка с „Жоси“, по който постанови да се разгледа частично от ВСС. Йорданова каза вчера пред медиите, че ще обжалва решението на ВАС.

Решението за предсрочното освобождаване на главния прокурор Иван Гешев трябва да бъде взето с минимум 17 гласа „за“.