Обвиняемият Васил Божков прави същото, което и подсъдимият Цветан Василев – опитва се да дестабилизира държавата, за да стане някаква политическа конфигурация, която на него да му свърши работа. Това заяви главният прокурор на Република България Иван Гешев.

Той посочи, че бягството на подсъдимия Цветан Василев от България не е дни, а месеци преди задочно да бъде обвинен.

„Ако трябва да бъда коректен, по делото “КТБ” има доказателства, че адвокатът му, който в момента е задържан по друго разследване на Специализираната прокуратура е бил предупреден от следовател от Софийската градска прокуратура. Това беше заявено и от един от свидетелите по делото. 

Не бяха събрани достатъчно доказателства за повдигане на обвинение, за съжаление. По отношение на обвиняемия Божков – нямаме такива данни.

Наистина наблюдаваме дежа вю, поредната серия”, уточни той.

„Второто, което пробва и което Василев успя, е по отношение на екстрадицията. В държави извън Европейския съюз, като изключим САЩ и още няколко, процедурите по екстрадиция имат съществен политически елемент.

Колкото добре и да си е свършила работата прокуратурата у нас, в тези страни решението накрая се взима от политици. Василев успя по някакъв начин българската държава да не е достатъчно активна на дипломатическото поле. По отношение на Божков предстои да разберем. Това, което зависи от прокуратурата, го направихме.

Ще кажа обаче, че темата “бягство на едва ли не множество обвиняеми и подсъдими от България”, е пропаганда”, Фалшивите новини, тиражирани от кръга на подсъдимия Прокопиев, подсъдимия Цветан Василев и други милионери, имащи проблеми с правосъдието. Логично е да се опитват да уязват по всякакъв начин прокуратурата.

Не съм чул някой да твърди, че ФБР не се справя, защото Джеймс Бълджър се укриваше в продължение на 16 г. в самите САЩ. Нито че италианските власти не се справят, защото Марко ди Лауро  беше издирван 14 г. 

Тези хора, за които говорим, разполагат с огромен медиен, политически и икономически ресурс и набор от, да ги наречем, “механизми”. И правят основно няколко неща – опитват се да си защитят парите, да си решат проблемите и да се изкарат жертви.

Затова се “закачат” към всеки нов случай и се опитват да компрометират прокуратурата или конкретни прокурори. Може да не се харесват, но ние сме общият враг, който ги сплотява”, подчерта той.
 
Що се отнася до твърденията на Васил Божков, че липсват ценности от колекцията му и че е изнудван, Гешев заяви, че дали някой е виновен, го преценява единствено съдът. „ Всеки може да се защитава по начин, по който прецени за удачен. В България, както винаги, възможностите за това надхвърлят всякакви европейски стандарти.

А и 700 млн. лв. (което е около 14 г. коледните добавки за пенсионерите), а и 18 обвинения по две дела са силен стимул. Конкретно на въпроса ви коментар могат да направят или наблюдаващ прокурор, или министърът на културата г-н Банов, ако желаят.

Аз като главен прокурор не наблюдавам дела, а определям приоритетите на прокуратурата. Нито съхранявам веществени доказателства в НИМ.

Само ще напомня, че една от основните тези на обвиняемия Божков например е, че е дисидент. Само че е ми е известно д-р Желю Желев или д-р Петър Дертлиев да са започнали своя път от “Магурата”, или той да е бил на срещата с президента Митеран.

 Лъжите за иззети ценности едва ли не в кашони и т.н. няма да коментирам. Стара тактика на Гьобелс - една лъжа, повторена хиляда пъти, може да се превърне в истина за хората.   

Целта на олигарсите е да продължат да правят същото, което са правили 30 г., тоест да са безнаказани. Но трябва да знаят, че това време свърши”, подчерта Иван Гешев.
 
По повод предложенията си за промени в Наказателния кодекс (НК), според които пияни (с над 2 промила алкохол) и дрогирани шофьори, причинили умишлено смърт, да се наказват от 15 до 20 г. или с доживотен затвор, Гешев заяви, че все още не знае дали някой е възприел експертното предложение на главния прокурор.

„И не това е основното. Важното е политиците да чуят това, което иска обществото. Да решат  проблемите, които поставят гражданите. А те са, че в България се води една война, война на пътя, както казвате вие, медиите.

Гешев иска доживотен затвор за пияните и дрогирани шофьори, умишлено убили човек на пътя

Жертвите от пътнотранспортни произшествия в България са най-много на глава от населението от целия ЕС. Близо 10 процента от всички дела са тези по чл.343Б от НК-за управляване на МПС след употреба на алкохол (когато концентрацията в кръвта на дееца надхвърля 1,2 промила) и/или наркотици.

В абсолютно число това са между 8000 и 10 000 случая на година. Ръстът на делата по този текст в сегмента “наркотици” е от няколко десетки през 2015 г. до няколко хиляди към момента.

Както загина журналистът Милен Цветков, така това във всеки момент може да се случи и на десетки и стотици други - наши близки и познати, бременни жени, млади хора, деца. 

Това е проблем, на който през годините не се обръщаше и още не се обръща достатъчно внимание. И ще ви поправя. Още от 80-те години на миналия век в закона е посочено, че се предвижда от 15 до 20 г. или смъртно наказание (към момента заменено с доживотен затвор) за причиняване на смърт в резултат на пътнотранспортно произшествие при евентуален умисъл.

Доколкото помня, има и един известен случай в Хасково от началото на 80-те години на миналия век на постановена осъдителна присъда с най-тежкото наказание. Пиян автомобилен състезател помита и убива на автобусна спирка много хора, от които четири деца.

Сега просто прецизирахме хипотезите в резултат на анализ на причините за ПТП с настъпила смърт на едно или повече лица, а те са шофиране в пияно състояние, под въздействието на наркотици, с превишена скорост и без правоспособност”, посочи обвинител номер едно.

Що се отнася до идеята автомобилът, с който е причинена катастрофата, да се отнема в полза на държавата, независимо чий е, главният прокурор каза, че подобна санкция и към момента има при престъпленията контрабанда. Така че това не е някакъв иновативен подход.

Как може в Гърция да спазваме правилата? Как се научихме да не шофираме в бус лентите или да караме с колани? Каква беше причината да го направим? Една - финансовите санкции. 

Финансовото наказание, възможността да загубиш пари, има много по-силен възпиращ ефект от каквото и да е друго.

Отнемането в полза на държавата на вещта, послужила или предназначена за извършване на престъпление (възможност, която е предвидена и в момента в чл. 53 от НК при умишлени престъпления, но само ако е собственост на дееца ), каквато е автомобилът, ще има много по-сериозен резултат от каквото и да е повишаване на размера на наказанието.  

Когато един човек се качи в автомобила си, независимо дали струва две, или двеста хил. лв., ще се замисли дали да шофира под въздействието на алкохол или наркотици. Но това е само предложение.

Какво ще бъде прието от Народното събрание, не знам. За мен е факт, че политиците трябва да решат този проблем, в резултат на който загиват и се раняват български граждани колкото при локален военен конфликт”, каза още главният прокурор Иван Гешев пред „24 часа”.