Засягането на независимостта на прокуратурата представлява реална пречка пред усилията за противодействие на престъпността в европейски план. Това предупреди главният прокурор Иван Гешев по време на 15-ия годишен Консултативен форум на главните прокурори от страните членки на Европейския съюз в Хага.

От пресцентъра на държавното обвинение го цитират да споделя пред колегите си „опасенията на българската прокуратура, че ако се стигне до закриване на органите на специализираното правосъдие у нас, това ще доведе до сериозни затруднения при изпълнение на ангажиментите на България спрямо Европейската прокуратура и Евроджъст“.

Друг основен акцент във форума е и стартиране на работата на Европейската прокуратура. Във връзка с това европейският главен прокурор Лаура Къовеши и нейният екип информираха участниците за дейността на структурата през първите месеци от нейното функциониране.
Рашков отряза Гешев за общо звено по изборите

„В рамките на Консултативния форум главният прокурор Иван Гешев проведе и работни срещи, в които бяха обсъдени въпроси от взаимен интерес, независимостта на прокурорската работа и обсъждане на развитието на Консултативния форум, с цел утвърждаване правовия ред и върховенството на закона в държавите членки на ЕС“, пишат още от прокуратурата.