Мащабен план за дестабилизацията на държавата вижда главният прокурор Иван Гешев в излезлите записи, за които се твърди, че са с гласа на премиера и публикуваните снимки уж от спалнята на премиера. Самият той не е слушал записите.

Това стана ясно от думите му пред правната комисия.

Не било ясно дали записите са истински или фалшиви, заяви той. По отношение на снимките обвинител номер едно каза, че при констатирани закононарушения от който и да е български гражданин, той не се притеснява да го разследва, независимо дали е президентът, премиерът , министър или олигарх.

Доказателство за смелостта на прокуратурата били повдигнатите обвинения на Васил Божков, според него.

Гешев за записа на Борисов: Искате да коментирам нещо, което е абстрактно

Самият Гешев никога не е ял на една маса с бизнесмена. Срещал се е с него в кабинета на премиера за разговора с футболните босове.

Не се притесняваме да разследваме всеки за всичко, категоричен бе главният прокурор.

"Не казвам тези неща, които се публикуват дали са верни или неверни. Това е от компетентност на наблюдаващ прокурор. Но за мен е ясно, че е целенасочена съзнателна стратегия. И тя е с ясната цел дестабилизиране на държавата и избори.

Да се получи политическа конфигурация, която устройва обвиняемия Васил Божков, подсъдимите Цветан Василев, Иво Прокопиев, Огнян Донев. Тази конфигурация ще им върши работа за законодателни промени и унищожаване на българската прокуратура. Това е крайната цел, която минава през нов политически проект, нова конфигурация, която правеше и подсъдимият Цветан Василев", обяви главният прокурор.

Прокуратурата и други държавни институции били подлагани на натиск от хора с голям финансов и политически ресурс. Това е естествена защитна стратегия на хора с пари, подчерта Иван Гешев.

В последно време само се генерирали скандали. Това е целенасочена съзнателна стратегия, заяви обвинител номер едно. Стратегията целяла дестабилизация на страната, избори и удобна политическа конфигурация за Божков, Огнян Донев, Прокопиев, Цветан Василев.

Целта била и унищожаване на българската прокуратура.

Обвинител №1 посочи, че няма да коментира истинността на материалите, но беше категоричен се цели нов политически проект и допълни, че подобни опити са правени и от Цветан Василев.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ