Главният прокурор на Република България Иван Гешев внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание (НС)  искане за снемане на имунитета на народния представител от ГЕРБ Даниел Александров по предложение на Софийската градска прокуратура (СГП).

Искането е във връзка с досъдебно производство, образувано на 31.05.2023г. В предложението се сочи, че към момента са налице доказателства за привличане на Д.А. в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 150, ал. 1 от НК.

На 12.04.2023 г. Д.А. е положил клетва като депутат и в това качество се явява лице с имунитет.

Съгласно разпоредбата на чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 136, ал.3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание за възбуждане на наказателно преследване срещу народен представител е необходимо разрешение на Народното събрание или писменото съгласие на Д.А.

Както БЛИЦ съобщи, преди дни Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на депутата от ГЕРБ Даниел Александров.

Срещу него има досъдебно производство за това, че на 07.05.2023 г., в село Бистрица, Даниел Александров чрез употреба на сила извършил действия, с цел да възбуди полово желание без съвкупление по отношение на лице, навършило 14-годишна възраст.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук