Главният прокурор Иван Гешев се ядоса на откритите над 120 тона боклук, свързан с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков, край Червен бряг.

Ако си бял бизнесмен и правиш това нещо, не искам да си представям какви са черните. Виждате че всички работят в специални костюми, има ниски нива на радиация. Благодаря на всички колеги от МВР, прокурори, служители на РИСВ защото работят в изключително трудни условия“, заяви главният прокурор.

„Ако смятате, че не е опасен останете да работите с хората, постойте един два дни и ще видите как ще ви въздейства, но ви уверявам, че не е хубаво“,допълни той.

„За мен е ясно, че който и да е направил това е престъпление срещу здравето на всеки един от нас и нашите деца. Да, ние ще го изчистим, но каква е гаранцията, че няма да си платят на някой местен бюрократ, за да си го хвърлят пак“, каза още Гешев.

Обвинител N1 потвърди, че Бобоков е арестуван за 24 часа и заключи: "ето това е чистият бизнес - оловен сепаратор". 


Гешев заяви, че не влиза в обяснение с подсъдими, обвиняеми и медии, които ги обслужват.

Гешев коментира и воаяжа на Христо Иванов. „Той няма патент за уникално откритие и прави същото което прави и Сидеров, предстоят избори и е преценил, че така ще си развие политическата платформа с една гумена лодка, с която щурмува нещо, което смята за Зимния дворец вероятно, ама не е, защото там няма Каренин и той не е с руска униформа, с която може би е била баба му, когато е дошла в България, така чета в разни сайтове, може и да не е вярно.

Така, че той по какъв начин прави политика, пропаганда си е негов проблем. Аз в политически интриги не се замесвам, политически коментари няма да правя.

Единственото, което ще кажа на президента, е, защото той отправя някакви призиви към прокуратурата, аз ще му отговоря - когато той седне със себе си и да се изясни, коя от двете тези поддържа - едната отпреди седмици, че не вярва на прокуратурата, а сега призовава да разследваме. Да се изясни и когато стане ясно със себе си, ние ще му отговорим.

Главният прокурор заяви, че нямало нищо безпрецедентно във влизането в президентството, защото същото се направило и в други институции. Единствената разлика е, че Радев има пълен имунитет.

По думите му той не намира нищо странно в операцията, когато има изнасяни секретни документи, а после някак се оказали в касата на съветника, съвсем нормално е да се види какво има в тази каса.

„Един от тях е извадил секретни документи пред съда, които нерегламентирано са изнесени от Държавна агенция разузнаване и казва, че си ги е намерил в касата.

Намерени са интересни неща и в други лица, има две лица под домашен арест. В едното е намерена чувствителна информация, касаеща държавна агенция разузнаване. Ние имаме проблеми със законодателството, това, което ви описвам дали е престъпление или не, ще реши съдът.

Но в едни други държави като САЩ това се нарича политически шпионаж, но у нас няма такъв текст“, заяви още Гешев. 

Той призова депутатите да намерят правни механизми, които ползват Германия, Франция, Италия за борба с мафията.