Националният статистически институт (НСИ) организира конкурс за статистическо есе за ученици на тема "Значението на официалната статистика в съвременния свят на информация и дезинформация". Инициативата е по случай 20-ти октомври - Европейски ден на статистиката, когато ще бъдат обявени и наградените.

Конкурсът е предназначен за ученици от IX до XII клас от всички училища в страната, които имат стремеж да представят своята гледна точка за значението на официалната статистика, като източник на достоверна информация от всички области на живота, като демонстрират своите умения за използване на многообразието от статистически данни и възможностите за техния анализ и интерпретация. Акцентът, в случая, е върху дезинформацията и фалшивите новини.

Основната цел на конкурса, който е една от най-новите инициативи на НСИ, е да продължи работата по повишаване на функционалната грамотност и статистическата култура на учениците, като провокира творческия им потенциал и развива уменията им за критично мислене и работа с данни.

Учениците ще разполагат с три седмици (до 14 октомври), за да изпратят своите разработки на е-мейл: [email protected]  

Припомняме, че в рамките на подобни проекти, организирани от Националния статистически институт, тази година български гимназисти спечелиха Европейската олимпиада по статистика, а миналата година наш прогимназиален отбор получи първо място в Европейски конкурс за статистически плакат. 

Повече информация за регламента, сроковете и наградите на конкурса за статистическо есе може да видите ТУК

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук