Националният статистически институт (НСИ) има нов председател. Правителството назначи доц. д-р Атанас Атанасов, съобщават от правителствената информационна служба след наскоро проведено заседание на Министерския съвет в оставка.

От правителството уверяват, че е била проведена прозрачна процедура за избор на председател на НСИ. Две комисии с различен състав в няколко последователни етапа, в които лично е участвал заместник министър-председателят по ефективно управление Калина Константинова, са провели изслушване и защита на концепция за развитието на НСИ и интервюта.

Правилата и критериите за избор бяха предварително обявени и публикувани в средствата за масово осведомяване и социалните мрежи.

Атанас Атанасов е представен като преподавател по статистически дисциплини в УНСС, както и като "доказан професионалист в статистическите анализи, социално-икономически и демографски анализ и прогнози и други".

Шеф на НСИ досега беше Сергей Цветарски, който беше назначен през 2014 г., когато на власт беше правителството на Пламен Орешарски, подкрепяно от коалиционните партньори БСП и ДПС.

С решение на Министерския съвет в оставка са определени и тримата заместник-председатели на Националния статистически институт. Това са Диана Янчева, Свилен Колев и Михаил Кончев. 

Диана Янчева е доказал се професионалист с дълбоки познания в областта на статистиката, уважаван ръководител, който е готов за нови предизвикателства в професията, информират от правителствената пресслужба. 

Свилен Колев е финансист, с опит в икономическите и финансови анализи, с познания в банковата сфера, с отлично владеене на английски език и множество публикации в областта на статистическите анализи.

Михаил Кончев е доктор по научна специалност „Приложение на изчислителна техника в икономиката“, с ръководен опит в управлението на проекти, свързани с анализи и дигитална трансформация, добавят от МС. 

Освободен е Богдан Богданов, който е с изтекъл мандат като заместник- председател.