Глад за лекари, сервитьори и служители в преработващата промишленост настъпи в Пловдив след охлабване на мерките, свързани с COVID-19, пише marica.bg.


Това става ясно от обявените свободни позиции в е-трудова борса на Агенцията по заетостта. Най-осезаемо недостигът на кадри се усеща при медицинския персонал, където работодателите търсят 35 служители. 

Вероятно това се дължи на коронавируса и последвала вълна от напуснали медици. Основно се търсят лекари, оказващи спешна медицинска помощ.

Те ще се трудят на две смени по 12 часа. Необходими са и рехабилитатори, парамедици, медицински сестри за оказване на спешна медицинска помощ, както и служители, които да работят с информационно-комуникационна система на ЦСМП.

Обявени са свободни позиции и за акушерки. 

Логично, големият брой освободени сервитьори и бармани заради затворените до преди месец заведения, доведе и до глад за персонал в кафенета и ресторанти. Заплатите, които предлагат от бизнеса, са 880 лв.

Ангел Нестеров е сред сервитьорите, които с нетърпение чакаха да пуснат заведенията, за да почне отново да се труди. Той е с 30 годишен стаж и е нямал нито един неработен ден преди пандемията.

Спомня си, сякаш е било вчера, как вечерта на 13 март дошла полиция и затворила работното му място. 

Сериозен недостиг има и в преработващата промишленост. Така в Бюрото по труда се търси работник в консервна фабрика. Задълженията му са свързани с окомплектоването на готова продукция, обслужването на линия за производство на плодови пюрета и концентрати.

В обявата се уточнява, че позицията е по-подходяща за мъже, а образованието и опита не са от значение. 

"Безработен съм и още си търся работа, но не бих работил каквото и да е. Искам да се развивам в сферата на продажбите и да получавам добро заплащане.

Мисля, че около 1000 лв. са добре за Пловдив", разказва Кирил, който е напуснал работата си преди месец, заради ниско заплащане и неспазване на трудовите му права. Работодателят му не е поемал командировъчните при пътуване извън града. 

Кирил е полагал труд срещу минималната заплата 610 лв. и процент от продаденото.

"По време на извънредното положение нямаше как да се правят големи продажби, а след него е още по-трудно. Магазините и кафетата, които са моя таргет, казват, че е криза, нямат пари и затова не искат да купуват нови продукти. Залагат на това, което знаят, че се търси", обясни Кирил. 

От търсенето на пазара на труда става ясно, че недостиг на  учители има както в начален, така и в прогимназиален етап. Въпреки това тук обявените позиции са по-малко от обикновено.

Предметите, по които училищата търсят нови попълнения в екипа си са математика и информационни технологии. Впечатление прави, че повечето начални педагози се търсят за детски градини, като изискването е да имат поне 2 години стаж.