В разгара на летния сезон повечето жени полагат грижи за поддържането на "интимните си градинки". Дамите обаче трябва да помислят още веднъж, преди да посегнат към лентите за обезкосмяване или самобръсначката - резултатите от ново проучване, обхванало 3000 участнички, разкриват рисковете от лишаването от естествена "растителност", съобщават Ройтерс и в. "Дейли експрес".
Авторите му от Калифорнийския университет са установили, че обезкосмяването на интимната област, към което се придържат повече жени от всякога, крие рискове от травми и дори от предавани по полов път болести. Бръсненето е особено рисково - над 60 процента от дамите са се порязвали или са получавали протриване, циреи или враснали косми в резултат на използването на самобръсначка.

Проучването, от което става ясно, че 80 процента от жените се гордеят с вида на поддържаната си интимна област, показва, че по-едрите жени са двойно по-застрашени да се наранят, докато се бръснат.

Кола маската също не е безопасна и може да доведе до генитални изгаряния и кожни проблеми като дерматит.

Анкетата показва, че сред основните причини, които подтикват дамите да обезкосмяват интимната си област, са сексът и в частност партньорът, личната хигиена, предстоящо пътуване или почивка, страх от срамни въшки или предавани по полов път болести.

Експертите обаче предупреждават, че обезкосмяването на интимната област не е средство за предпазване от болести, които се предават по полов път, а по-скоро обратното. Специалистите напомнят, че пубисните косми служат като естествена бариера, която абсорбира и отстранява влагата от интимната област, и липсата им улеснява достъпа до тялото на болестотворни бактерии. В комбинация с увредена кожа мястото е "открито" за сериозни инфекции.

Източник: БТА