Омбудсманът Мая Манолова изпрати днес препоръка до Министерството на регионалното развитие и благоустройството и до ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ с искане да бъде удължен гратисния период, в който шофьорите няма да бъдат глобявани за липса на електронни винетки. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. 

По официална информация 15 януари е датата, до която водачите няма да бъдат санкционирани. 

Манолова дава на КС забраната пенсионери да работят на държавна служба 

Според Манолова обаче срокът е „несправедливо и некоректно определен“. Той трябва да продължи до момента, в който системата за продажба на е-винетки заработи, така че гражданите да не биват глобявани, ако не изпълнят законовите изисквания, не по тяхна вина. 

Омбудсманът отбелязва пет основни проблема, които се дължат на лоша администрация, която „се оказа неподготвена и за огромно съжаление не реагира своевременно и адекватно на случващото се“. 

Липса на пунктове за продажба на е-винетки на ГКПП, софтуерен проблем при апаратите за самотаксуване, изтеглени повече средства при банкови преводи при плащането им, липса на потвърждение при конвертиране на хартиен винетен стикер към е-винетка и нерегламентиран достъп до системата са слабостите, посочени в препоръката на Манолова.

БЛИЦ припомня, че преди по-малко от час се разбра, че шефът на АПИ е подал оставка по настояване на премиера Бойко Борисов именно заради проблема с електронните винетки.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!