Снощи на входовете на три столични квартала бяха изградени пропусквателни пунктове. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни пред БНТ, че не става въпрос за полицейска акция, а за съсредоточаване на полицейски сили. Това не е учудващо, защото огромен ресурс полицейски служители е на терен, обясни той.

Идеята е вършенето на чисто полицейска работа като проверка на документи, както и да се следи за спазване на противоепидемичните мерки. Хората в тези квартали не са блокирани в никакъв случай, категоричен беше главният секретар. Той обясни, че няма краен срок за проверките на входовете и изходите на трите квартала.

Иван Иванов обясни, че не става въпрос за притеснения относно ромския етнос. Хубавото време изкара навън хора и в центъра на София, отбеляза Иванов. Много хора се събират и в междублоковите пространства.

„Останете си вкъщи! Нека топлото време да не ви подвежда“, апелира Иванов.

Излизането навън само може да ни навреди, предупреди главният секретар на МВР.

„МВР контролира. Полицията трябва да изпълни заповедта за мерките за извънредното положение и го прави, за да запази живота и здравето на българските граждани“, каза той.

Главният секретар на МВР отбеляза, че в началото хората са спазвали по-стриктно мерките. Причини за това, според него, са както това, че хората са били уплашени, така и че времето в началото на април не беше хубаво.

Иванов каза, че сега са се появили и противоречиви мнения. Главният секретар заяви, че въпреки всичко това мерките трябва да се спазват и то от всички.

МВР се подготвя за Цветница. Спрени са отпуски и почивки на полицейските служители. Организиран е огромен полицейски ресурс. Иванов призова всички да бъдем отговорни и да обединим усилията си. Според него вярващият човек може да запали свещичка вкъщи, да отправи своята молитва и тя да бъде чута.

В църквите ще се следи потокът да е само в една посока. Няма да се допуска струпване на хора на закрито. Служителите на МВР ще следят за спазване на необходимото отстояние.

За носене на маски на открито ще следи полицията, ако бъде издадена заповед за задължителното им носене.

„Аз не виждам какъв е проблемът да се сложи една маска“, каза главният секретар на МВР.

Той обясни и, че при предишната подобна заповед още на следващия ден хората са били масово с маски.

Никога не е имало разрешение за разхождане на домашните любимци в паркове, припомни Иванов. В текстовете на заповедта има уточнение, че може да се мине през парка, ако това е единственият път, през който може да се премине.

“ Ние не глобяваме, защото така сме решили. В случая това е единственият начин да запазим нашето здраве“, коментира той.

29, с двама повече от вчера, са служителите на МВР, за които е установено че са заразени с COVID-19.

На тази етап няма нужда армията да влиза в извънредното положение, смята Иванов.

24 000 българи в момента са под карантина. Има много досъдебни производства, има много образувани преписки за хора, нарушили карантината. Иванов припомни, че на служителите на МВР са дадени правомощия да извършват проверки и контролирането продължава.