Основната задача на българските служби е да не допуснат нахлуването на бежанци на българска територия. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов в ефира на bTV.

„Напрежението по българо-гръцката граница е тема, която следим през цялото време – специално действията, които се случват в Гърция и в Турция. От близо месец особено акцентираме върху тях. Ежеседмично на оперативките при премиера докладваме и обсъждаме ситуацията. След заповед на министъра на вътрешните работи се координирам ежедневно с всички шефове на служби за сигурност в България, обменяме информация“, обясни Иванов. Той обясни, че обстановката е усложнена и в Гърция, и в Турция.

„Идеята на това усложнение e, че имаше призиви да се съберат мигрантите в тези две страни, да се обединят в една голяма група и да тръгнат към Западна Европа. Организират се по „Фейсбук“, като тази инициатива е наречена „Конвой на надеждата“. Тя се следи от всички международни организации и служби за сигурност, които имат отношение. Дата беше за миналата седмица, ние взехме превантивни мерки“, каза още главният секретар на МВР.

Иванов посочи, че има усилени патрули на „Гранична полиция“, а екипи на Дирекция „Жандармерия“ патрулират в пограничните региони. „Засега и властите в Турция, и властите в Гърция взимат всички необходими мерки и в момента ситуацията е овладяна. Засега няма военни по границата, но ние държим връзка с тях, те имат готовност. В 9.30 ч. сме на оперативка при премиера и там ще бъдат взети решения за евентуални бъдещи конкретни действия. Там ще са шефовете на „Гранична полиция“, регионалните директори, шефовете на службите за сигурност и предполагам представители на Министерството на отбраната“, обясни той.

„Взели сме всички необходими мерки, всички наши звена са в готовност. Направени са разчети при евентуална ескалация кой как да реагира. И смятам, че ще направим всичко възможно, за да не допуснем криза на наша територия“, подчерта той. Иванов посочи, че основната задача на българските служби е да не допуснат нахлуването на бежанци на българска територия.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!