"Продължаваме промяната" искат да превземат службите, да ги направят техни послушни инструменти, за да се окопаят във властта. Това в ефира на БНТ Гълъб Донев, бивш служебен премиер и настоящ началник на кабинета на президента.

Донев обясни, че ръководствата на службите са били сменени още по време на служебните правителства през 2021 г. със съгласието на тогавашните министри Николай Денков, Кирил Петков и Асен Василев:

"Ние сменихме ръководството, служителите и службите продължиха да работят, ние не искахме да ползваме службите за лични, користни интереси, които пролича в среднощното заседание на ПП.

Критика

Донев заяви, че като служебен премиер не си е позволявал неконструктивна критика към предходните. Според него в последните две предизборни кампании партиите са се надпреварвали да приписват неуспехите си на служебните кабинети:

"Когато поех управлението на страната нямаше обществена система, която да не беше в криза или да не беше спряла работа отпреди 8 месеца. През цялото време съм се занимавал с това да решавам проблеми, а не да търся комфорт".

Изтъкна, че служебното правителство е овладяло инфлацията и е понижило цените на горивата до 2,20 лв., но сега цените отново се покачват:

"С всяка бележка от магазина или бензиностанцията българският гражданин плаща грешките на правителството. Не е само международната конюнктура е проблемът".

Петрол и зърно

Според Гълъб Донев действията на правителството за Украйна са повече на думи. Подчерта, че парламентът не се е съобразил със становището на МС за дерогацията на руския петрол, а проблемът с вноса на украинско зърно и слънчоглед няма решение, а само се отлага.

"Президентът Радев още първия ден осъди руската агресия в Украйна и до момента има позиция, която обаче полека-лека целият свят започва да се обръща и започва да гоори в съзвучие с президента. Това се случва и в САЩ, и в Германия, и в други европейски страни.

 Президентът е за това - да се търсят механизмите на дипломацията, чрез които да се постигне мирно решаване на този конфликт".

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук