Хиляди миньори и енергетици поеха на шествие по жълтите павета в София, a това парализира изцяло движението в центъра на столицата. Искането им е функционирането на "Марица Изток" да бъде гарантирано до изчерпване на въглищните запаси или поне до 2040 година.

Над 100 000 подписа от Старозагорска, Сливенска, Ямболска и Хасковска област ще бъдат внесени в Министерския съвет.

Премиерът Стефан Янев съобщи, че ще се срещне с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа", за да обсъдят въпроси от енергийната сфера. 

В подкрепа на протеста се обявиха и общините Раднево, Нова Загора и Тополовград. Има лична декларация от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, както и от още 40 общински съветници.

Работата на комплекса е сериозно застрашена от приетата в Брюксел т.нар. "Зелена сделка", заради която до 2050 година въглищата трябва да останат в историята. Ние обаче сме една от най-въглеродно интензивните страни в съюза - голяма част от тока, който произвеждаме, идва именно от въглища.

Засега в Плана за възстановяване е заложен преход от въглища на газ. Според синдикатите консервирането на мините би струвало над 3 милиарда лева.

Опасенията са, че българската енергетика, икономика, както и хиляди работни места, са сериозно застрашени. Настоява се за плавен преход и механизми за компенсация.

СНИМКИ: Съйко СЪЕВ, БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!