За първи път на Йордановден в Казанлъй бе отслужен съвместен ритуал по освещаване на бойното знаме на 61-ва Стрямска механизирана бригада и традиционното спасяване на Богоявленския кръст в студените води на Старата река, съобщиха от общината.
Въпреки вледеняващото време, големият християнски празник събра на Зеления мост на Старата река 31 смели казанлъчани и техни приятели от други градове, готови да спасят кръста, кмета на община Казанлък Галина Стоянова, председателя на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, представители на общинското ръководство и общински съветници, десетки граждани и техните гости.
 

С участието на бригадния Военен духов оркестър и представителна рота на карловската бригада, казанлъшки духовници, начело с архиерейския наместник на Казанлъшка духовна околия отец Петко Мотев поръсиха със светена вода за здраве и успехи бойното знаме на карловските воини, самите тях и всички присъстващи.
 

За вековния тържествен ритуал, въведен през 917г. от цар Симеон Велики и въпреки опитите за премахването му - съхранен до наши дни, новият командир на бригадата бригаден генерал Пламен Йорданов отбеляза: „Богоявленският водосвет възвръща светостта на бойното знаме”.
 
Най-смелият и издръжлив, сред всичките 31 смели и издръжливи казанлъшки момчета и мъже и техни гости, тази година е 23-годишният Тодор Куртев от Казанлък, който с първата си поява за ритуала грабна за секунди кръста в речните води.
 

С бъдещия програмист Тодор, за който 2017 г. явно ще е много спорна, в реката влязоха много момчета за първи път на възраст между 17 и 39 години.
 
Празничната програма на Община Казанлък на 6 януари, 2017 г. - Йордановден започна със Света Божествена литургия и Богоявленски водосвет във всички православни храмове в град Казанлък, за да донесе кръстената вода здраве и благоденствие на всички именници, казанлъчани и техните близки хора, на всички българи.