На 23 юни 2024 г. отбелязваме Петдесетница - един от най-големите православни празници.

Това е петдесетият ден след Възкресение Христово.  На Петдесетница се празнува рожденият ден на Христовата църква. На този ден Иисус Христос основава църквата си на земята чрез пращането на Светия Дух.

Според библейското предание на 50-ия ден след Пасха в Йерусалим било пълно с поклонници, дошли за големия юдейски празник, посветен на Божието законодателство на планината Синай.

Дванайсетте Христови апостоли и Божията майка били събрани на молитва в къщата, където преди 50 дни вечеряли преди Пасха заедно с Христос. Внезапно се чул шум, сякаш задухал силен вятър и изпълнил цялата къща, а над главата над всеки от молещите се явили пламъци, приличащи на огнени езици. 

Апостолите се изпълнили със Светия Дух и започнали да славят Бога на всички езици, които дотогава не знаели. Пламъците били видимият знак за въздействието на Светия Дух върху Христовите ученици, на които била дадена силата да проповядват Христовото учение на всички народи. Така били поставени основите на Църквата, затова и празникът Петдесетница се смята за неин рожден ден.

Празникът Петдесетница се нарича също и Света Троица, тъй като слизането на Светия дух преобразява не само апостолите, но и всички присъстващи, които повярвали в Христа и приели Светото кръщение.

Утрешният понеделник след Петдесетница пък е празникът на Светия Дух. Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, чрез Който ни се дарява всяка мъдрост и Който е източникът на живота.

Какво се прави на Петдесетница?

На този ден по традиция християните отиват в храма. Отслужват две служби - утринна - Божествена литургия, както и Велика вечерня. Молитвите към Бог на този ден трябва да са придружени с искрена благодарност за всичко.

Един от обичаите на празника е свързан със събирането на всички близки на голяма трапеза с вкусна вечеря. Задължително е домакинята да сложи нова покривка - това символизира новото начало и просперитета на дома.  На трапезата се слагат ястия с месо, може да се сервира риба, както и млечни продукти, плодове и компот.

Важно е да не се преяжда на този празник, защото това се счита за грях. Също така трябва да се избягва алкохола.  Друга традиция е свързана с ореховите листа, които символизират огнените пламъци или езиците над дома на апостолите. Тези листа се разпръскват в църквата преди литургията и след нея вярващите ги отнасят в дома си. На този ден орехови листа се носят и на гробищата.

След като на Спасовден душите на мъртвите се прибират, след като са излезли на Великден, на Петдесетница се ходи на гробището. Това се прави рано сутринта като се носи орехова шума. Тя се разстила на гробовете, за да пази сянка на покойниците.

След това се отива на църква и отново се носят орехови листа. Те се разстилат по пода, вярващите коленичат върху тях и си затварят очите. Вярва се, че по този начин те ще имат възможността да видят своите починали близки.